Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών...

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών...

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών αναμένεται να περάσουν φέτος οι Έλληνες. Απόδειξη ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που ήταν ανοιχτά...την Κυριακή εφαρμόζοντας το εορταστικό ωράριο, ήταν αναιμική. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων, η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να φτάσει το 2,5% σε σχέση με πέρσι.

Οι καταναλωτές παρότι κατέκλυσαν τα εμπορικά κέντρα των πόλεων, περιορίστηκαν ωστόσο να κοιτούν βιτρίνες. Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί από φόρους δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για αγορές και όταν αυτές γίνονται, περιορίζονται σε χαμηλής αξίας αγορές καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στα πορτοφόλια τους.


Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο που βλέπει ακόμα μία φορά άδεια ταμεία. Καταστηματάρχες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σχετικά με την αναμενόμενη κίνηση, τονίζοντας ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ίδιους. Μάλιστα σημειώνουν ότι οι προσφορές που γίνονται σε όλα τα είδη από την ένδυση έως και ηλεκτρικά για το σπίτι δεν έχουν αποδώσει.

Ετσι, την βδομάδα που μόλις ξεκίνησε αναμένουν μικρή αύξηση των πωλήσεων, αλλά για το σύνολο του Δεκεμβρίου το ταμείο θα είναι μείον όπως λένε. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ), η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά 2,0% - 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015 όπως υπολογίζεται, εδράζεται σε μία αλληλουχία γεγονότων που επέδρασαν αρνητικά τόσο στην ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση δαπάνης) όσο και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό των Ελλήνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας της Deloitte, σύμφωνα με την οποία φέτος οι Ελληνες σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά 4,2% λιγότερα χρήματα (438 ευρώ) για τις εορταστικές τους αγορές, σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για το 2015.
Από τα χρήματα αυτά οι Ελληνες αναμένεται να ξοδέψουν 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές.
Εν το μεταξύ, ακριβότερο κατά 2,42% σε σχέση με το 2015 θα είναι και το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

«Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ του κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σύγκριση με το 2015 αποτελεί συνέπεια των συνεχών φορολογικών βαρών άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα αλλά και των συρρικνωμένων τζίρων των καταστημάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα αναμένεται ότι θα κοστίσει 150,96 ευρώ, έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Αυτό οφείλεται σε αυξήσεις τιμών στα γλυκά και στα κρέατα, ενώ η αύξηση στον ΦΠΑ από 23% σε 24% έφερε αύξηση και στα τυποποιημένα είδη σουπερμάρκετ.
Πάντως, για όσους καταναλωτές θέλουν να κάνουν τις αγορές τους τα εμπορικά καταστήματα εφαρμόζουν εορταστικό ωράριο. Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως και 9 το βράδυ.
ΤοΣάββατο 24 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.Στον προθάλαμο και οι νέοι φόροι
Και ενώ η αγορά κινείται ήδη καθοδικά, έντονο προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο προκαλεί το γεγονός ότι έρχονται νέοι φόροι από το 2017 που θα προκαλέσουν αυξήσεις και αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Το νέο κύμα φόρων που αναμένεται να χτυπήσει τις τσέπες των καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου αφορά αυξήσεις στα καύσιμα και συγκεκριμένα στη βενζίνη, η οποία θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 λεπτά και το υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 λεπτά.

Ακριβότερα θα γίνουν και τα τσιγάρα, αλλά και ο καφές, με τον φόρο στα πρώτα να φέρνει αυξήσεις ακόμα και 20%, ενώ στον καφέ η αύξηση εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές κατά 25%. Συγκεκριμένα αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SosialMidia