Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Τι ισχύει με την Καθαρά Δευτέρα και τη λειτουργία των καταστημάτων

Τι ισχύει με την Καθαρά Δευτέρα και τη λειτουργία των καταστημάτων

Ενημερωτική εγκύκλιο στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους απέστειλε η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) αναφορικά με την Καθαρά Δευτέρα...



 και το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα αυτή.

Όπως διευκρινίζει η ΕΣΕΕ, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, αν και μπορεί να οριστεί ως τέτοια με άλλου τύπου ρυθμίσεις, όπως υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:


«Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο-επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου