Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα



Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις...



στις ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία θα εξασθενήσει από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα


Ειδικότερα, ο καιρός παρουσίασε επιδείνωση από τη νύχτα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το σκηνικό του καιρού συνθέτουν οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική.

Από τις 3 τα ξημερώματα παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης. Κλειστά είναι τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα γίνουν μαθήματα και στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά. Εξαιτίας της χιονόπτωσης και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών τα σχολεία του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν επίσης κλειστά.

Η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ.

Στο δήμο Κατερίνης, από τα ξημερώματα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμος Κατερίνης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε πως έχουν ήδη διανεμηθεί 5.000 τόνοι αλάτι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στους δρόμους βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Κλειστά είναι επίσης τα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Από τα ξημερώματα χιονίζει σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου να γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χιονίζει από νωρίς το πρωί σε όλες τις ορεινές τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ρίχνουν συνεχώς αλάτι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις κοινότητες Νικήσιανης και Γεωργιανής του δήμου Παγγαίου.

Στη Θάσο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και από τα δυο λιμάνια, της Καβάλας και της Κεραμωτής, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ χιονίζει στις ορεινές κοινότητες του νησιού. Με απόφαση του δημάρχου, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα έμειναν κλειστά.

Στη Δράμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνεται ασθενής χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε όλο το οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στον δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι.

Στην Ξάνθη χιόνια πέφτουν σε όλες τις ορεινές περιοχές, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στον δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά είναι τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης.

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα


Η κακοκαιρία έπληξε και την κεντρική Ελλάδα, όπου στα πεδινά έβρεχε ακατάπαυστα από τα μεσάνυχτα ενώ από υψόμετρο 200 μέτρων και πάνω χιόνιζε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, από τις 4 τα ξημερώματα.

Πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση και η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό-Καρδίτσα και Τρίκαλα και από Λαμία προς Καρπενήσι έχει αποκατασταθεί, ενώ μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας Στερεάς διανοίγουν και το υπόλοιπο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας. Οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για την άντληση νερών από υπόγεια στα νότια της πόλης της Λαμίας.

Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση από τα μεσάνυχτα μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη.

Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σήμερα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Δομοκού.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία


Προβλήματα από τη χιονόπτωση αλλά και την ισχυρή βροχή σημειώνονται σε περιοχές του νομού Λάρισας.

Τα ορεινά του νομού Λάρισας και κυρίως η περιοχή της Ελασσόνας ντύθηκαν στα «λευκά» με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας είναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.

Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται - λόγω της πολύωρης βροχόπτωσης - η στάθμη του νερού στον Πηνειό ποταμό. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, Θεόδωρος Καφφές, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 4,60 μέτρα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 μέτρα.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με χιόνια στα ορεινά και ισχυρή βροχόπτωση στα πεδινά, πλήττει και τον νομό Τρικάλων.

Στην περιοχή του Βαλτινού, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ στα ορεινά το χιόνι φτάνει έως και το ένα μέτρο. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών.

Ο δήμος Τρικκαίων με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαλτινό. Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, κλειστά έμειναν σήμερα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καλαμπάκας.

Πυκνές χιονοπτώσεις και στην Ήπειρο


Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων. Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα μέχρι τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό, ενώ στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.



Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου