Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Στον Πειραιά το China Cosco Taurus, το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί ποτέ το λιμάνι



Στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρική της Cosco κατέπλευσε σήμερα Δευτέρα ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς...



 εμπορευματοκιβωτίων που έχει υποδεχτεί ποτέ το λιμάνι του Πειραιά, το «Cosco ShippingTaurus» σημαίας Χονγκ Κονγκ.

Η προβλήτα ΙΙΙ που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της θα μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο τέτοια πλοία με δυναμικότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών (teu).

Οι δυνατότητες του νέου προβλήτα εδραιώνουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ.

Το πλοίο που κατασκευάστηκε το 2018 έχει μήκος 399,82 μέτρα και πλάτος 58,72 και είναι εξοπλισμένο για 1 000 teu ψυκτικής χωρητικότητας.

Το πλοίο κατασκευάστηκε από τη θυγατρική της Κρατικής Εταιρείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSSC) και στο πλαίσιο των τακτικών δρομολογίων του θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλο τον κόσμο με αφετηρία την Κίνα.


 Στον Πειραιά το China Cosco Taurus, το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί ποτέ το λιμάνι

Το «China Cosco Taurus» που είναι «αδελφό» πλοίο με το «China Cosco Aries», είναι ένα από τα Giga Carriers, όπως αποκαλούνται τα κολοσσιαία αυτά πλοία άνω των 18.000 teu, που υπηρετούν τον νέο «θαλάσσιο» Δρόμο του Μεταξιού,που ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.

Η διοίκηση του ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά διοργάνωσε ειδική τελετή στο χώρο της προβλήτας με προσκεκλημένους επιχειρηματίες, πολιτικούς και εκπροσώπους φορέων.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει ένα ακόμα βήμα για να καταστεί κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη, μεταξύ Ανατολής, Δύσης, Βορά και Νότου.

«Η Ελλάδα πράγματι ήτανε πολύ πίσω στο σιδηρόδρομό της γι αυτό το λόγο τρέχουμε τις υποδομές των σιδηροδρόμων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέσα στο 2018 ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της Τιθορέας Δομοκού αλλά και στην περιοχή Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης με Ειδομένη, ώστε η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη να γίνεται με μείωση τριών ωρών.»

Πλέον η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από 8 ώρες θα χρειάζεται μόνο 5 πέντε ενώ θα υπάρχει και μείωση του κόστους κατά 20% μέχρι τα ελληνικά σύνορα, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πλέον κάνει ένα ακόμα βήμα προκειμένου να καταστεί κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρας μας την επόμενη Τετάρτη αποκτά μετά από οργανωμένες προσπάθειες τον τίτλο του δόκιμου μέλους του οργανισμού TRACECA ( Transport Corridor Europe - Caucasus- Asia) για την προώθηση του εμπορίου της Ευρασίας στην ΕΕ, που μέλη αυτού του οργανισμού είναι το Ιράν, η Αρμενία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία η Ρουμανία και άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα είπε απουσίαζε από αυτό το πολύ κρίσιμο τομέα και για παίξει ρόλο διεθνώς ως διαμετακομιστικός κόμβος.

«Σήμερα είναι μία ημέρα όπου εγκαινιάζουμε ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα στον τομέα της ανάπτυξης των μεταφορών της Ελλάδας,» συμπλήρωσε ο κ.Μαυραγάνης και ανέφερε ότι για πρώτη φορά το 2017 ο τομέας των μεταφορών ξεπέρασε τον τομέα του τουρισμού σε αναπτυξιακό ρυθμό.

Δήλωσε επιπλέον ότι ο τομέας των μεταφορών στην Ελλάδα είχε ανάπτυξη 18% και για πρώτη φορά ήταν πάνω από τον τουρισμό που περιορίστηκε στο 14%.

Εκτίμησε ότι ο τομέας των μεταφορών μπορεί να δώσει δύο με τρεις μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και γι αυτό θα πρέπει δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο αυτό τόνισε.




Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου