Την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην Ελλάδα κάνει η καταριανών συμφερόντων εταιρεία Powerglobe, η οποία τους προηγούμενους μήνες είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον...
για την Κρήτη και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη έργου που θα καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία υπέβαλε δύο αιτήσεις χορηγήσεις αδειών, η πρώτη για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου ΑΣΦΑ για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη Νοτιοανατολική Κρήτη. Η δεύτερη αίτηση της εταιρείας Powerglobe αφορά στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Πρόεδρος της Powerglobe είναι ο Σεΐχης Mohammad Bin Faisal Al-Thani ενώ διευθύνων σύμβουλος είναι ο Έλληνας Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στη χώρα μας ως εκπρόσωπος καταριανών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πρόσφατα μάλιστα το όνομά του είχε επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς ο ίδιος συμμετείχε στο εγχείρημα της ίδρυσης της ενεργειακής τράπεζας του Κατάρ, ως ιδρυτικό μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος, με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. δολάρια σύμφωνα με το στόχο που ανακοινώθηκε. Παλαιότερα ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα ως επικεφαλής της ομάδας που προωθούσε το ενεργειακό project στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ενώ στη συνέχεια είχε συνεργασία με εγχώριες ενεργειακές εταιρείες στον τομέα του φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά το project για τον Αθερινόλακκο, είναι μία από τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, όπου οι μονάδες παραγωγής είναι παλιές και πρέπει για περιβαλλοντικούς λόγους να αποσυρθούν.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη υπάρχουν 3 μονάδες ισχύος 782 MW σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά, που όμως είναι στην πλειονότητά τους παλιές και δε συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.
Καθώς λοιπόν οι μονάδες αυτές πρέπει να αποσυρθούν δημιουργείται ενεργειακό έλλειμμα στο νησί, το οποίο ήδη τα καλοκαίρια αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας που καλύπτεται με την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Και φέτος η ΔΕΗ άλλωστε προχωρά στην ενοικίαση τέτοιων μονάδων. Το πρόβλημα επιτείνει το γεγονός ότι καθυστερεί η υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης Αττικής, ενώ η μικρή διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου καλύπτει ένα σημαντικό μέρος, αλλά όχι το σύνολο των αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν παρουσιαστεί μια σειρά από προτάσεις που εξετάζονται από τη ΔΕΗ για την επίλυση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών και η πρόταση της Powerglobe. Βεβαίως βασικό ζήτημα για να προχωρήσουν αυτές οι προτάσεις είναι το πως και από ποιόν θα καλυφθούν τα έξοδα της επένδυσης και λειτουργίας των μονάδων, ωστόσο το θέμα αυτό εξετάζεται από τη ΡΑΕ με διάφορα σενάρια να έχουν πέσει στο τραπέζι.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου