Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Σε δύο φάσεις τα μέτρα για ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης - Η/Ζ για το καλοκαίρι, πλωτή μονάδα με LNG από το 2020



Η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για να καλυφθεί το έλλειμμα επάρκειας ισχύος 90 MW, η συνέχιση της λειτουργίας των ντιζελοκίνητων σταθμών...



 της ΔΕΗ και η επιλογή ημιμόνιμων λύσεων όπως μια πλωτή αποθήκη LNG με μονάδα παραγωγής ρεύματος είναι το πλέγμα μέτρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ για την αποφυγή μπλακ άουτ στην Κρήτη.

Στο περιθώριο της χθεσινής υπογραφής της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση με 178 εκ. ευρώ της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου και της Αρχής ξεδίπλωναν τις παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί μέχρι το 2022 οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο καλώδιο ισχύος 1.000 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική.

Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν το θέμα του ηλεκτρικού συστήματος και της ασφάλειας εφοδιασμού του νησιού να εξετάζεται σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό το υπουργείο ΠΕΝ και τη συμμετοχή των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Με δεδομένο το γεγονός, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, ότι το έλλειμμα επάρκειας ισχύος θα φτάσει εφέτος το καλοκαίρι τα 90 MW στην Κρήτη, ήδη η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να μισθώσει και να μεταφέρει τα απαραίτητα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ), κάποια εκ των οποίων, εκτός από την κάλυψη της φετινής θερινής σεζόν θα παραμείνουν μέχρι το 2023.

Για την εγκατάσταση των γεννητριών (Η/Ζ) στο νησί η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί βεβαίως μέσω των ΥΚΩ, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το κόστος τους να ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ.

Το 2020 αναμένεται να έχει ηλεκτριστεί το υποβρύχιο καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης χωρητικότητας 180 MW και το 2022 το μεγάλο ανάμεσα στην Κρήτη και την Αττική δυναμικότητας μεταφοράς 1.000 MW. Με το τελευταίο έργο θα θωρακιστεί η Κρήτη και παράλληλα θα ανοίξει κι ο δρόμος για έργα ΑΠΕ, τα οποία θα δίνουν την ενέργεια τους στο ηπειρωτικό σύστημα.

Περίοδος 2020 - 2022

Πέρα όμως από αυτές τις παρεμβάσεις, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ προετοιμάζονται και για την περίοδο 2020 – 2022, αλλά και για τις εφεδρείες που είναι απαραίτητες μετά τη μεγάλη διασύνδεση. Από τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να αποσυρθούν πετρελαϊκές μονάδες της τάξης των 600 MW σε σύνολο 810 MW λόγω κοινοτικής οδηγίας που απαγορεύει την εκπομπή ρύπων από ένα όριο και πάνω. Το υπουργείο έχει αποφασίσει, λένε πληροφορίες, τη συνέχιση της λειτουργίας όσων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι απαραίτητες για να μην μείνει το νησί χωρίς ρεύμα, παρά τα όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, όμως, η ΡΑΕ αναμένει μελέτη του ΕΜΠ για φθηνότερες και φιλικότερες στο περιβάλλον λύσεις παραγωγής ηλεκτρισμού. Ανάμεσα σε αυτές, που θα μπορουσαν να λειτουργήσουν από το επόμενι καλοκαίρι και να έχουν χαρακτήρα ημμόνιμο, είναι και η εγκατάσταση πλωτών μέσων έξω από τον Αθερινόλακκο της Κρήτης, τα οποία θα φέρουν αποθηκευτικό χώρο LNG καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα συνδεθεί άμεσα με το σύστημα της Κρήτης. Μια τέτοια λύση (έχουν γίνει ήδη αντίστοιχες επιχειρηματικές προτάσεις) δίνει ανάσα περί τα 150 MW, αλλά για τη δρομολόγηση της απαιτείται θεσμικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση της όποιας μονάδας, θα προχωρήσει μετά από διαγωνισμό για την προσωρινή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί, στο πλαίσιο του οποίου θα προκριθεί εκείνη η λύση που έχει το μικρότερο κόστος και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ωφέλεια.

Η λειτουργία της πλωτής μονάδας ρεύματος (ή όποιας λύσης επιλεγεί από το διαγωνισμό) σε συνδυασμό και με την ηλέκτριση του μικρού καλωδίου, αναμένεται από το 2020 να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ στο νησί, ξεκινώντας από τις πλέον ρυπογόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου