Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ευθ. Λέκκας: Καμία ανησυχία από τη σεισμική δόνηση στη Νιγρίτα



Απόλυτα καθησυχαστικός για τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το βράδυ με επίκεντρο τη Νιγρίτα, μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και έγινε αισθητή...



 στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών αλλά της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

«Δεν ακολουθήθηκε από μετασεισμούς, γιατί είναι πολύ μικρό το μέγεθός του, επιφανειακός σεισμός χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η περιοχή δίνει αραιά και πού σεισμούς» εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», διευκρινίζοντας ότι αν και το επίκεντρό του εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα από τη Βόλβη, δεν συνδέεται με την περιοχή που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1978.

«Αυτές τις σεισμικές δονήσεις θα τις χαρακτήριζα ανακουφιστικές, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζωντανό οργανισμό που είναι ο γεωδυναμικός χώρος της Ελλάδας, δεν έχουμε υστέρηση στη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουμε συσσώρευση ενέργειας και έτσι ως ένα βαθμό βέβαια αποτρέπεται η εκδήλωση μεγαλύτερων σεισμών» υπογράμμισε.

«Είμαστε ένας ενεργός σεισμοτεκτονικός χώρος, στον οποίο εκλύεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στην Ευρώπη, πάνω από 60%» τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι η μορφολογία της χώρας μας είναι αποτέλεσμα των σεισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου