Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Πότε θα γιορτάσουμε φέτος τον Άγιο Γεώργιο;

Αγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Αγίους της χριστιανοσύνης, και η γιορτή προς τη μνήμη του σε αντίθεση με τον εορτασμό άλλων Αγίων...



 της Ορθοδοξίας, δεν τιμάται πάντα την ίδια, συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου. Είναι -κατά περίπτωση- δηλαδή κινητή γιορτή.

Η γιορτή για τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, τιμάται κανονικά στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, αν η συγκεκριμένη ημερομηνία τυγχάνει να είναι πριν από τον εορτασμό του Πάσχα, η εορτή μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Η αλλαγή αυτή από χρόνο σε χρόνο, προκαλεί πολλές φορές σύγχυση ως προς το πότε πρέπει να ευχηθούμε σε φίλους και συγγενείς, Γιώργους ή Γεωργίες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί οι γιορτές που πέφτουν μέσα στη Σαρακοστή ή και τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αυτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, θεωρείται περίοδος πένθους για τους πιστούς. Επομένως, δε μπορούν να γίνονται εορτασμοί.

Έτσι, φέτος που το Πάσχα πέφτει νωρίς, στις 19 Απριλίου, ο Άγιος Γεώργιος θα τιμηθεί κανονικά στις 23 Απριλίου 2020.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης Άγιος του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου