Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Αιγαίο: Ο βυθός έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις – Προβληματίζει ο συνολικός απολογισμός



Πέντε μηχανότρατες από το λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Σούδας αναλαμβάνουν να καθαρίσουν χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας...

 του Κρητικού Πελάγους, ενώ ταυτόχρονα σταθμοί συλλογής χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών θα εγκατασταθούν στη Σούδα, στο ενετικό λιμάνι και στο λιμανάκι της Νέας Χώρας.

Το υλικό που θα συλλέγεται, χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα ανακυκλώνονται και θα μετατρέπονται σε μπλουζάκια.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι ενδιαφέρουσες αυτές δράσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Mediterranean Cleanup”, που πραγματοποιείται ήδη σε έντεκα λιμάνια όλης της χώρας, και στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”.

Στόχος είναι ο υποθαλάσσιος καθαρισμός της Μεσογείου με τη συνδρομή του δικτύου των επαγγελματιών αλιέων και την επανένταξη των απορριμμάτων που συλλέγονται στην κυκλική οικονομία.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων κ. Μιχάλης Τσουπάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «υπολογίζεται πως το 2050 τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ανατρέψουμε τη θλιβερή αυτή πρόβλεψη. Έχει νόημα να υπογραμμίσουμε πως ο καθαρισμός αυτός θα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mediterranean Cleanup”».

Η ομάδα της “Εναλείας” άρχισε πρώτα να εκπαιδεύει αλιείς στον Πειραιά, ώστε να συλλέγουν τα θαλάσσια απορρίμματα και να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του “Mediterranean Cleanup”. Την πρώτη περίοδο υλοποίησής του, το 2018-2019, ανασύρθηκαν 16.000 κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας.

Επεκτείνοντας το δίκτυο των αλιέων, με 35 μηχανότρατες-ανεμότρατες από τέσσερα ακόμα λιμάνια της Ελλάδας (Κερατσίνι, Λαύριο, Πάτρα, Χαλκίδα), την περασμένη αλιευτική περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 έως τον Μάιο του 2020, καθαρίστηκαν 42 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες, από τους οποίους οι 35 τόνοι ήταν πλαστικό, ενώ ταυτόχρονα περισυνελέγησαν και δέκα τόνοι χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών.

Τη φετινή αλιευτική περίοδο συμμετέχουν στη δράση 100 μηχανότρατες από 12 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους τα λιμάνια των Χανίων και του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου