Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Απαγόρευση κάθε χρήσης πυρός καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου



Την πλήρη απαγόρευση κάθε είδους καύσεων στην ύπαιθρο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου προβλέπει η νέα Πυροσβεστική Διάταξη 01/2021...

 που εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την αντίστοιχη διάταξη του 2020, απαγορεύεται πλέον κάθε χρήση πυρός καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ως εκ τούτου δεν θα εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καμία άδεια καύσης, συμπεριλαμβανομένων των καλαμιών-σιτοκαλαμιών.
Μοναδική εξαίρεση προβλέπεται για λόγους εστίασης ή θέρμανσης και μόνο για εσωτερικούς-κλειστούς χώρους. Κατά συνέπεια, δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο εν γένει και σε υπαίθριες συσκευές – κατασκευές τύπου barbeque εντός οργανωμένων χώρων.

Για τα πάσης φύσεως υπολείμματα καλλιεργειών, ξηρών κλαδιών, δέντρων και θάμνων, αντί της καύσης αυτών για το χρονικό διάστημα από 1η Μαϊου έως και 31.10.2021 συστήνονται στους υπεύθυνους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης όπως:
-Ενσωμάτωση στο έδαφος
-Βόσκηση
-Παράχωση σε ικανό βάθος (τουλάχιστον 20 εκατοστά)
-Αποψίλωση/απολαβή καυσόξυλων
-Τεμαχισμό/θρυμματισμό της βιομάζας για κομποστοποίηση ή παραγωγή βιοκαυσίμων

Στην περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία διαχείρισης των γεωργικών υπολειμμάτων, όπως καλαμιές-σιτοκαλαμιές, προϊόντα κλάδευσης θαμνώδους-δενδρώδους βλάστησης και γενικά ξηρή βιομάζα, συστήνεται η συγκέντρωσή τους προς καύση σε μικρού όγκου σωρούς και λαμβάνοντας τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Για τους μελισσοκόμους που έχουν εναποθέσει τα μελισσοσμήνη τους σε αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, συνιστάται να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα με τα προβλεπόμενα για δάση και δασικές εκτάσεις και να αποφεύγουν το κάπνισμα των μελισσών, όταν ισχύει η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3, 4 και 5.

Θερμές εργασίες στην ύπαιθρο: Απαγορεύεται η εκτέλεσή τους από 01.06.2021 έως και 30.09.2021, όταν η κατηγορία κινδύνου είναι 4 ή 5. Τα χρονικά διαστήματα και τις ημέρες με κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 1,2 και 3, ο υπεύθυνος των εργασιών υποχρεούται να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, λαμβάνοντας τα προληπτικά μέτρα και μέσα της 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης.
Οι παραβάτες της παρούσας διάταξης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ν. 4619/2019, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου