Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Αττική- Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι



Τον εφιάλτη της πυρκαγιάς ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας, αλλά και του Λεκανοπεδίου, εξαιτίας αναζωπυρώσεων από τη φωτιά της Βαρυμπόμπης...

που έθεσαν σε πύρινο κλοιό τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι.

Η σημερινή μέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Παράλληλα οι φλόγες άκεψαν πολλά σπίτια σε Αφίδνες, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι».

«Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», πρόσθεσε, ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τα εναέρια μέσα που έχουν ήδη σηκωθεί για να συλλέξουν νερό και να ξεκινήσουν ρίψεις.

Χθες η φωτιά, πέρασε τρεις φορές την Εθνική οδό,με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίζουν πριν επεκταθεί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, τα σημεία της εθνικής οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες στη Δροσοπηγή και ένα σημείο στα διόδια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Όπως έγινε γνωστό η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες, δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτεινόταν στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που επιχείρησαν να σβήσουν τις πυρκαγιές με επίγεια και εναέρια μέσα. Παράλληλα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν η Ιπποκράτειος Πολιτεία και το Δροσονέρι και μερικές ώρες αργότερα Αφίδνες και Κοκκινόβραχος, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιος Στέφανος..

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα να απομακρυνθούν από την περιοχή τους. «Αν βρίσκεστε στον Βόθωνα εκκενώστε τώρα προς Μαραθώνα - Νέα_Μάκρη Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας.

Όπως είπε, η φωτιά είναι προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. «Το Καλέντζι είναι μεταξύ λίμνης και Μαραθώνα», πρόσθεσε εκφράζοντας τους φόβους του για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου