Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μεγάλη κερδισμένη του διαγωνισμού για το δίκτυα υπερυψηλής ευρυζωνικότητας η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-GRID TELECOMS - Πήρε 4 από τις 7 περιοχές



Προσωρινός ανάδοχος για τις 4 από τις 7 γεωγραφικές ζώνες (LOTs) υλοποίησης του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας...

ULTRA-FAST BROADBAND» που ορίζει η σχετική πρόσκληση, αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ/GRID TELECOMS, με τον ΟΤΕ να αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος για τις άλλες τρεις.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανακήρυξη προσωρινών αναδόχων, η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων υπερυψηλής ευρυζωνικότητας στο σύνολο της επικράτειας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022.

Το Ultra–Fast Broadband θεωρείται κομβικό βήμα για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε όλη την επικράτεια και την επιτάχυνση της “αποχαλκοποίησης” των δικτύων.

Με το έργο θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας.Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Συγκεκριμένα, μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη.

Το έργο χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΣΠΑ 2021-2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η συνολική αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με ενωσιακή χρηματοδότηση 249 εκατ. ευρώ.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου