Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Αρνί ή Κατσίκι: Τι προσέχουμε κατά την αγορά



Το κατσίκι γάλακτος είναι πιο υγιεινό και πιο εύπεπτο από το αρνί γάλακτος, καθώς το κατσικίσιο γάλα με το οποίο έχει ανατραφεί είναι χαμηλότερο σε λιπαρά.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιο νόστιμο, ειδικά αν πρόκειται για ένα από αυτά τα «ημιάγρια» που στις διακοπές μας στα νησιά βλέπουμε να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά και να κατεβαίνουν το βράδυ στην παραλία για να πιουν νερό. Ωστόσο η γευστική προτίμηση έχει να κάνει και με την… καταγωγή. Οι νησιώτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τη γεύση και το άρωμα του κατσικιού, ενώ στις ορεινές κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, προτιμούν το αρνί.

Για να διακρίνεται το κατσίκι από το αρνί, κάποια σφαγεία αφήνουν πάνω στην ουρά του κατσικιού μέρος του τριχώματος, παρότι απαγορεύεται για λόγους υγιεινής, και η ουρά τους είναι στραμμένη προς τα πάνω. Μια άλλη διαφορά είναι στα μπούτια, που είναι πιο ισχνά και «άδεια» από του αρνιού.

Διαφέρουν επίσης στην κατατομή του κεφαλιού, που στα κατσίκια είναι ευθεία• αντιθέτως, στο κεφάλι των αρνιών υπάρχει ένα καρούμπαλο που ξεκινάει από τα μάτια και φτάνει στην άκρη της μύτης τους. Αν, όμως, δεν είμαστε εξοικειωμένοι, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλάβουμε τις διαφορές αυτές.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου