Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση των μέτρων από τον Μάιο

 

Τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού από τον προσεχή μήνα χαράσσουν οι ειδικοί...

 επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας. Προς το παρόν, οι σκληροί δείκτες της επιδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο εκτιμάται ότι το πανδημικό κύμα υποχωρεί, γεγονός που επιτρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, «να περάσουμε ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα».

Ο υπουργός σημείωσε χθες ότι αυτήν τη στιγμή η πανδημία «έχει μπει σε διαφορετική φάση», πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει «επ’ ουδενί να δίνεται η εικόνα ότι την αφήνουμε πίσω». Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 14.763 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 265 υπολογίζεται ότι είναι πιθανές επαναλοιμώξεις. Τα εργαστηριακά τεστ που διενεργήθηκαν χθες ήταν 279.769, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 5,3%. Από τα νέα κρούσματα, 5.778 εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.450 στη Θεσσαλονίκη. Πλέον η χώρα μας μετράει περισσότερους από 28.000 θανάτους ασθενών με COVID-19 από τις αρχές της επιδημίας. Ειδικότερα, συνολικά έχουν καταγραφεί 28.025 θάνατοι, εκ των οποίων 51 ανακοινώθηκαν χθες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 360 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 343, έναντι 406 εξιτηρίων λόγω ίασης. Σταθερά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των εξιτηρίων είναι υψηλότερος από τις νέες νοσηλείες.

«Αυτήν τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, θα πάμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί πλέον η μορφή της πανδημίας είναι διαφορετική, ωστόσο παρακολουθούμε στενά κατά πόσον αυτά τα κρούσματα πιέζουν το ΕΣΥ», τόνισε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Open) ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της, διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και από το ECDC (σ.σ. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων) είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς το φθινόπωρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου