Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Από το μηδέν η σειρά προτεραιότητας των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας - Ακυρώνονται οι παλιές άδειες της ΡΑΕ και γίνονται νέες αιτήσεις



Εκ νέου στη «σειρά» μπαίνουν οι επενδυτές που έχουν διασφαλίσει άδειες για έργα αποθήκευσης, καθώς καλούνται να υποβάλλουν πρόσθετα έγγραφα...

ξεκινώντας σχεδόν από το «μηδέν». Αν και τα έγγραφα που συνθέτουν το φάκελο παραμένουν, το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, καλεί όλους τους «παλιούς» που διαθέτουν άδειες παραγωγής, να υποβάλλουν νέες μελέτες, παίρνοντας νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης είτε ενός καινούργιου φακέλου, είτε των συμπληρωματικών μελετών για μια παλιά άδεια παραγωγής.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου όπως περιγράφονται στο άρθρο 132Η και το οποίο προστίθεται στον νόμο 4001/2011, προβλέπεται ότι όσοι κατέχουν άδειες για έργα αποθήκευσης καλούνται να υποβάλλουν αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης, η οποία περιγράφει την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό του σταθμού, παραθέτει την εγκατεστημένη ισχύ των κύριων συνιστωσών, τη μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης, την εγγυημένη χωρητικότητα, την αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης, την ενδεχόμενη αναμενόμενη απώλεια χωρητικότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού, τον βαθμό και τη μέθοδο αναπλήρωσης αυτής, τον βαθμό απόδοσης φόρτισης, εκφόρτισης και πλήρους κύκλου, τον βαθμό αυτοεκφόρτισης, τις κύριες και βοηθητικές καταναλώσεις και τις προβλεπόμενες αντικαταστάσεις κύριου εξοπλισμού, κατά τη διάρκεια ζωής του σταθμού.

Να αναφέρουμε ότι ο συνολικός όγκος αδειών αποθήκευσης που έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου έφταναν τα 181 project και συνολικής ισχύος 14.3 GW, στα οποία περιλαμβάνονται και 14 έργα αντλησιοταμίευσης (συνολικής ισχύος 3,04 GW). Στα 181 σχέδια περιλαμβάνονται 120 που αφορούν μονάδες «καθαρής αποθήκευσης» (μπαταρίες, κλπ) συνολικής ισχύος 9,64 GW και 47 επενδυτικά σχέδια για μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ (ισχύος 1,67 GW).

Σημειώνεται πως η ΡΑΕ διαφωνεί ρητά με την εν λόγω ρύθμιση, όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας εχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δημιουργείται ένας τεράστιος φόρτος εργασίας για την Αρχή, αν δούμε τα παραπάνω νούμερα, που έρχεται να επιβαρύνει υπέρμετρα τον ήδη εξαιρετικά μεγάλο όγκο δουλειάς που έχει να διεκπεραιώσει η Αρχή.

Αναλυτικά οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:


άρθρο 132Η: Μεταβατικές διατάξεις ως προς άδειες για την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας


1. Ως προς τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν χορηγηθεί για την άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δυνάμει της υπό στοιχεία Δ5/Φ1/οικ.17951/8.12.2000 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης (Β΄ 1498) και βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση σχετικών αδειών, εφαρμόζονται τα άρθρα 132Ε έως 132Ζ, υπό την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3, αντίστοιχα. Για τις άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι προθεσμίες της παρ. 7 του άρθρου 132Ζ παρατείνονται κατά έξι (6) μήνες. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Ρ.Α.Ε., με ανακοίνωσή της την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αναρτά κατάλογο των αδειών και των αιτήσεων της παρ. 1.

2. Εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), οι κάτοχοι των αδειών της παρ. 1 υποβάλλουν τα έγγραφα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 132ΣΤ για την έκδοση αντίστοιχων αδειών αποθήκευσης. Η διάρκεια ισχύος των αδειών της παρ. 1, η έναρξη της οποίας είναι η ημερομηνία έκδοσης, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκάστης εκ των σχετικών αδειών, τροποποιείται αυτοδίκαια ως προς τη λήξη της σε συμμόρφωση με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 132Ε. Στο χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για τροποποίηση, κατάτμηση και ενοποίηση των αδειών. Σε περίπτωση αίτησης για τροποποίηση, κατάτμηση ή ενοποίηση αδειών της παρ. 1, υποβάλλεται στη Ρ.Α.Ε. το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων των άρθρων 132Ε έως 132ΣΤ που αφορούν στην έκδοση άδειας αποθήκευσης.

3. Εντός τριών (3) μηνών από την ανακοίνωση της Ρ.Α.Ε., οι ενδιαφερόμενοι επί εκκρεμών αιτήσεων της παρ. 1 συμπληρώνουν και υποβάλλουν το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων των άρθρων 132Ε, 132ΣΤ και 132Ζ, σύμφωνα με τα οποία αξιολογούνται για την έκδοση αδειών αποθήκευσης.

Άρθρο 132 ΣΤ, παράγραφος 1, περίπτωση (α)


(α) Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης, η οποία περιγράφει την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό του σταθμού, παραθέτει την εγκατεστημένη ισχύ των κύριων συνιστωσών, τη μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης, την εγγυημένη χωρητικότητα, την αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης, την 106 ενδεχόμενη αναμενόμενη απώλεια χωρητικότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού, τον βαθμό και τη μέθοδο αναπλήρωσης αυτής, τον βαθμό απόδοσης φόρτισης, εκφόρτισης και πλήρους κύκλου, τον βαθμό αυτοεκφόρτισης, τις κύριες και βοηθητικές καταναλώσεις και τις προβλεπόμενες αντικαταστάσεις κύριου εξοπλισμού, κατά τη διάρκεια ζωής του σταθμού.

Άρθρο 132Ε, παράγραφος 3


3. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χορηγείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για χρονικό διάστημα έως και είκοσι πέντε (25) ετών και μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Ειδικά για τους σταθμούς αποθήκευσης τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης, η αδεια αποθήκευσης χορηγείται για χρονικό διάστημα έως και τριάντα πέντε (35) ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου