Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Σε θέση μάχης οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι



Θέση μάχης έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στο μέτωπο των υποδομών οπτικής ίνας. ΟΤΕ, Vodafone και Nova...

έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για τη μετάβαση του εγχώριου κλάδου τηλεπικοινωνιών από το παλιό πλέον δίκτυο των καλωδίων χαλκού στη σύγχρονη τεχνολογία της οπτικής ίνας, η οποία έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων που υλοποιούν.

ΟΤΕ


Αρχής γενομένης από τον ΟΤΕ, ο όμιλος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό του πλάνο, με αιχμή την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), η διείσδυση της οποίας ανήλθε στο 18% στο τέλος Μαρτίου, έναντι 12%. "Πέρυσι δώσαμε πρόσβαση στην οπτική ίνα σε επιπλέον 350.000 σπίτια, ενώ στο τέλος του 2023 θα φτάσουμε σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια", επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης και πρόσθεσε: "Στόχος μας είναι να καλύψουμε τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027. Όσο επεκτείνουμε το δίκτυο FTTH, τόσο αυξάνεται το ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές μας".

Ως αποτέλεσμα, το 2022 έκλεισε για τον ΟΤΕ με μια μεγάλη αύξηση στους χρήστες υψηλών ταχυτήτων, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής, πρώτη προτεραιότητα για την εισηγμένη είναι η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου 5G. Έχοντας πετύχει 80% πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022, ο στόχος έχει τεθεί στο 90% για το 2023 και σε πάνω από 90% στις μεγάλες πόλεις.

Vodafone

Σε τροχιά υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος για την κατασκευή υποδομών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και δικτύων 5G κινείται και η Vodafone Ελλάδας. Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της επένδυσής του στο κομμάτι του FTTH, με τον πήχη να έχει τεθεί σε 850.000 συνδέσεις για σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το 2025 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση, τώρα, με το δίκτυο 5G, σήμερα είναι ενεργό σε περισσότερες από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας. Η πληθυσμιακή κάλυψη υπερβαίνει το 50%, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει το 70% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και το 90% στο τέλος του 2025.

Παράλληλα, προχωρά και το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στο Αιγαίο έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης.

Nova

Και η Nova έχει μπει με τη σειρά της στη μάχη των οπτικών ινών, με τη διείσδυσή της πλέον να φτάνει στο 5%, από 4% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, η οποία εντάσσεται πλέον στον όμιλο United Group, στον οποίο η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου κατέχει μερίδιο πλειοψηφίας, μόνο για τη χώρα μας προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, οι οποίες θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και δικτύου 5G.

Το δίκτυο νέας γενιάς της Nova θα ανταποκριθεί στις ανάγκες 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 1,6 εκατ. καινούργιες γραμμές.

Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου δύο μήνες η United Group προχώρησε σε μια συμφωνία-μαμούθ συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ με την Tawal, τη θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom, για την πώληση των υποδομών κινητής τηλεφωνίας που διέθετε ο όμιλος σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία (TowerCo). Τα κεφάλαια αυτά θεωρήθηκαν ζωτικής σημασίας για την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών δανείων της United Group, η οποία επιδιώκει να εστιάσει στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Οι καθυστερήσεις

Μπορεί, λοιπόν, οι εγχώριοι παίκτες των τηλεπικοινωνιών να παραμένουν προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υποδομών και του δικτύου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Εκτός του ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι έντασης κεφαλαίου, καθώς παρουσιάζουν υψηλό κόστος, εμφανίζουν, επιπλέον, έναν σημαντικό βαθμό δυσκολίας σε επίπεδο εκτέλεσης και υλοποίησης, λόγω της πολυπλοκότητας και του σύνθετου χαρακτήρα τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επισημαίνουν την έλλειψη ενός ικανοποιητικού αριθμού κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες να διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εξειδίκευση προκειμένου να φέρουν εις πέρας επαρκώς τα projects οπτικής ίνας που αναλαμβάνουν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα έχουν σημειωθεί παραλείψεις και λάθη. Μια κατάσταση που κάνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και να επιβλέπουν επισταμένως μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το τελευταίο διάστημα αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες που ασχολούνται με υποδομές οπτικής ίνας. Παράλληλα, σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στην αρχή, υπήρχαν αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές και την τοπική κοινωνία για την υλοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών, οι οποίες προϋποθέτουν σκάψιμο, προκαλώντας μια προσωρινή αναστάτωση στην κάθε γειτονιά. Ωστόσο, φαίνεται σταδιακά αυτές οι αντιδράσεις να έχουν μαλακώσει και να μην αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου