Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων 495 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε Κοζάνη και Βοιωτία "βγάζει" η ΔΕΠΑ Εμπορίας



Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί,ο διαγωνισμός για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή των πρώτων...

«πράσινων» MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας εγκαινιάζοντας έτσι την είσοδό της στην αγορά των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 495 MW εκ των οποίων τα 400 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Κοζάνη και 95 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βοιωτία. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει από το 2022 στην εξαγορά της «NEW SPESCONCEPT» με χαρτοφυλάκιο έργων 222 MW και της «NORTH SOLAR» με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 500 MW, διαμορφώνοντας έτσι μια πρώτη «υποδομή» για την δραστηριότητά της στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Με νέα πλέον στρατηγική που δίνει έμφαση στην καθετοποίηση, η εταιρεία προωθεί δυναμικά την συμμετοχή της στην διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής τόσο μέσω ενός pipeline έργων που σήμερα αριθμεί περί τα 730 MW σε φωτοβολταϊκά, όσο και μέσω της συμμετοχής της στην νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, που κατασκευάζεται στη Κομοτηνή, σε σύμπραξη με τις εταιρείες ΔΕΗ και Κοπελούζος, συνολικής ισχύος 840 MW.

Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επέκταση της χονδρεμπορικής της δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού. Οι σχετικές «κινήσεις» της εταιρείας έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά την τελευταία 2ετία.

Αυτή την στιγμή η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται στις αγορές της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, τη Ιταλίας, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για προμήθεια αερίου σε Μολδαβία και Αλβανία. Μάλιστα, να σημειώσουμε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνιστά την πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου που έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Ουγγαρίας (CEEGEX).

Η αγορά της Ουγγαρίας αποτελεί σημαντικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, αποτελώντας επίσης το βόρειο άκρο του «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της φυσικής όδευσης καυσίμου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς των τεσσάρων χωρών, ώστε να επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά καυσίμου μεταξύ Νότου και Βορρά.

Τέλος, να προσθέσουμε ακόμη, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα και δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στο trading φυσικού αερίου και ρεύματος στις διεθνείς αγορές.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου