Με δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας «εξοπλίζεται» η Ήρων Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Με αυτό τον τρόπο η Ήρων Ενεργειακή, που αποτελεί...
έναν από τους βασικούς καθετοποιημένους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, επεκτείνει και ενισχύει περαιτέρω το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ χορηγήθηκαν προς την εταιρεία δύο άδειες αποθήκευσης ενέργειας με τεχνολογία συσσωρευτών για αντίστοιχες μονάδες οι οποίες θα αναπτυχθούν σε περιοχές του Αγρινίου και των Θηβών.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ χορηγήθηκαν προς την εταιρεία δύο άδειες αποθήκευσης ενέργειας με τεχνολογία συσσωρευτών για αντίστοιχες μονάδες οι οποίες θα αναπτυχθούν σε περιοχές του Αγρινίου και των Θηβών.
Η πρώτη άδεια αφορά μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 77,65 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 87,47 MW, στη θέση «Λάκκα» της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου του Δήμου Αγρινίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Η δεύτερη αφορά μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 77,65 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 87,47 MW, στη θέση «Χαραϊντίνι» της Δημοτικής Ενότητας Θηβαίων του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Σημειώνεται ότι στη θέση «Χαραϊντίνι» της Θήβας βρίσκεται και η παραγωγική «καρδιά» της Ήρων μέσω των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 582 MW, ενώ η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της 5 αγροτεμάχια.
Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΑΕΥ τον Μάρτιο του 2023 και σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται στις άδειες, κάθε μονάδα προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 264,18 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 210 MW.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων, αυτή θα γίνει μέσω τραπεζικών δανείων και ιδίων κεφαλαίων.
Εκτόξευση μεγεθών και «κωδικός PPA»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χρήση του 2022 η Ήρων Ενεργειακή κατέγραψε εκτόξευση των οικονομικών επιδόσεών της. Έτσι, ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε στα 2,29 δις ευρώ έναντι 1,05 δις ευρώ το 2021, (αύξηση κατά ποσοστό 119%), τα EBITDA ανήλθαν σε 96,62 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 22,39 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 91,77 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 28,28 εκατ. ευρώ και τα καθαρά (μετά φόρων) αποτελέσματα σε κέρδη 65,15 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 22,05 εκατ. ευρώ το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ήρων Ενεργειακή υπέγραψε μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) με τις RWE Renewables Europe & Australia και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της κοινοπραξίας τους Μέτων Ενεργειακή Α.Ε., βάσει των οποίων θα προμηθεύεται περίπου 192 γιγαβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε έτος. Τα PPAs αφορούν σε 3 διακριτές διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αντίστοιχες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που καλύπτουν χρονικό ορίζοντα 10 και 12 συμβατικών ετών. Επιπλέον, η Optimus Energy, ο μεγαλύτερος Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) ΑΠΕ στην Ελλάδα και θυγατρική του Ομίλου Εταιρειών Ήρων, υποστηρίζει τα PPAs προσφέροντας στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μακροχρόνιες συμβάσεις εκπροσώπησης, καλύπτοντας τις υπηρεσίες εξισορρόπησης και πρόσβασης στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου