Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του 5G



Με χαμηλούς ρυθμούς −αν και βελτιωμένους− συνεχίζει να προχωρά η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, με την εικόνα να είναι ανάμικτη σε όλη την ήπειρο.

"Δεν έχουμε μπει στην εποχή του 5G, είμαστε ακόμη στη φάση της προετοιμασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο Φαιστός, στο πλαίσιο του "5G Conference Southeastern Europe", που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι η υιοθέτηση των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς έχει ανεβάσει ταχύτητα. "Η αγορά θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει", διαβεβαίωσε.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε πως ήταν μία από τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που δημοπράτησαν όλες τις συχνότητες 5G με έναν μόνο διαγωνισμό. Η Ελλάδα καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις σε σχέση με το 5G. Η κάλυψη στη χώρα μας διαμορφώνεται περίπου στο 85,7%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 81%, ενώ και οι ταχύτητες 5G στην Ελλάδα είναι πολύ καλές, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη. "Αξιοσημείωτο είναι ότι κάτω από την Ελλάδα υπήρχαν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Οπότε στην Ελλάδα και τα δίκτυα κατασκευάστηκαν γρήγορα και η κάλυψη είναι επαρκής", είπε ο κ. Τζωρτζακάκης. Όπως εκτίμησε ο CEO της 5G Ventures, δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν μια ταχύτερη ώθηση στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι το ταμείο Φαιστός −με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή του να ανέρχεται στα 101 εκατ. ευρώ− επενδύει σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των νέων δικτύων όπως το 5G. Μέχρι τώρα έχει επενδύσει σε 7 καινοτόμες εταιρείες, όπως η Matternet, η Safesize, η OQ Technology κ.ά., ενώ πιο πρόσφατη ήταν η WingsICT. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα μία επένδυση. Το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει το Φαιστός ανέρχεται σε 41,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στους γύρους χρηματοδότησης των εταιρειών όπου έχει συμμετάσχει το ύψος των κεφαλαίων ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ. Το Φαιστός έχει επενδύσει σε γύρους Series B και Series A, με μέσο ticket τα 6 εκατ., ωστόσο δεν αποκλείει και επενδύσεις σε εταιρείες σταδίου seed. Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που "κοιτάζει" σε μια εταιρεία είναι: η ομάδα, η αγορά δραστηριοποίησης και το business.

Οι μύθοι


Από την πλευρά της, η Νάνσυ Κακλαμάνου, Brand Marketing Communications & Sponsorship Senior Manager στην Cosmote, παρουσιάζοντας στο "5G Conference Southeastern Europe" την εφαρμογή "Cosmote Chronos", ανέφερε, βασιζόμενη σε έρευνα, ότι, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 σχεδόν όλοι στην Ελλάδα είχαν ακούσει για το 5G, εντούτοις δεν αντιλαμβάνονταν τα πραγματικά πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει. Μάλιστα, έκανε αναφορά σε ορισμένους "μύθους" που κυκλοφορούσαν σχετικά με το 5G, όπως το ότι συνδέεται με την COVID ή ότι είναι επιβλαβές για τις μέλισσες ή ότι επηρεάζει την ιδιωτικότητα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Άγγελος Σταυράκης, founder και CEO της SafeSize, μιας startup που βοηθά τους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μοντέλο και νούμερο παπουτσιών, τόνισε ότι, σε μια εποχή που το λιανεμπόριο αλλάζει, το 5G μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. "Μπορούμε με αυτές τις τεχνολογίες να έρθουμε πιο κοντά στους καταναλωτές", δήλωσε ο κ. Σταυράκης.

Μείωση στη διαφορά τιμής


Ο Άρης Παρασκευόπουλος, Head of Mobiles Division, Greece & Cyprus στην Samsung, δήλωσε με τη σειρά του ότι αυτήν τη στιγμή μόνο ένα 47% των συσκευών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι 5G − ποσοστό που υπολογίζεται να ανέβει στο 50% περίπου τον Μάρτιο του 2024. "Άργησε να πάει στον καταναλωτή η συσκευή 5G. Πλέον γίνονται γρήγορα βήματα", πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ τόνισε ότι σε αυτό έχει συμβάλει και η μείωση στη διαφορά της τιμής. "Το 5G είναι ένας αυτοκινητόδρομος που σου επιτρέπει να οδηγήσεις σε πολύ υψηλές ταχύτητες", επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία του κάνει κινήσεις για την περαιτέρω προώθηση του τομέα, με τις προσπάθειές της να εστιάζουν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις συσκευές ως προς την μπαταρία και την άνοδο της θερμοκρασίας. "Πρέπει να μπορεί να "σηκώσει” η συσκευή τον όγκο δεδομένων και τις ώρες χρήσης", τόνισε, ενώ ανέφερε ότι η Samsung βρίσκεται δίπλα σε κάθε επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του 5G Conference Southeastern, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από κορυφαία στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο να αναδειχθούν οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα 5G.

Το 5G αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή στις επικοινωνίες και υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του προκατόχου του, του 4G, καθώς δεν φέρνει μόνο μια σημαντική βελτίωση της ταχύτητας στο Ιnternet, αλλά είναι η βάση για την οικοδόμηση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος εφαρμογών, βοηθώντας στην ανάπτυξη του IoT (Internet of Things), των Έξυπνων Πόλεων (Smart City) και της Έξυπνης Κινητικότητας (Smart Mobility). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του 5G είναι το χαμηλότερο latency (χαμηλή υστέρηση), καθώς επιτρέπει σχεδόν άμεση ανταπόκριση στις εντολές, κάτι που είναι ουσιώδες για εφαρμογές πραγματικού χρόνου όπως τα αυτόνομα οχήματα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεϊατρική. Επιπλέον, το 5G ανοίγει τον δρόμο για νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου