Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Νίκος Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος που δίνει νέες… Ελπίδες



Τον τελευταίο χρόνο, με την παραμικρή εντολή και φωνή προς τους παίκτες στην προπόνηση ο λαιμός του κλείνει. Η μετάβαση από...

την καθημερινή επαφή με τους πάγκους και η μετατροπή του περισσότερο σε… ανιχνευτή ταλέντων δεν ήταν εύκολη γι’ αυτόν.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που, όταν το ζει, δεν το συγκρίνει ούτε το αλλάζει με τίποτα.
«Είναι η στιγμή πριν ξεκινήσει το ματς, όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Αυτή είναι η υπέρτατη στιγμή, που με κάνει να λέω αξίζει τον κόπο».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Παπαδόπουλος, δεν κρύβει πως του έχει λείψει πολύ η δουλειά σε συλλογικό επίπεδο, όμως γνωρίζει ότι, όσο σημαντικός είναι ο τίτλος του προπονητή στην Εθνική ομάδα ανδρών, άλλο τόσο σημαντικός και ουσιαστικός, όσον αφορά την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι αυτός στην Ελπίδων.



«Ο προπονητής της Ελπίδων, τώρα, μέσω της τεχνολογίας, έχει αποκτήσει και μια άλλη διάσταση. Πρέπει να έχεις αυτιά και μάτια ανοιχτά. Να παρακολουθείς τα δεκάδες Ελληνόπουλα που ανήκουν στις ομάδες του εξωτερικού, μέσω πλατφόρμας, να αναλύεις τα παιχνίδια τους, να αξιολογείς με τους συνεργάτες σου τις πληροφορίες που παίρνεις για παιδιά 14-15 ετών που μπορούν να εξελιχθούν μακροπρόθεσμα και, αν πειστείς για τις δυνατότητές τους, να πας από κοντά να τα παρακολουθήσεις. Αυτό, δηλαδή, που κάνει ένας σκάουτερ λίγο-πολύ…», αναφέρει στην «Κ» ο 52χρονος τεχνικός.

Με αυτόν τον τρόπο έχει ανανεώσει ριζικά τις κλήσεις στους U21 διεθνείς, αλλά και το δικό του προπονητικό προφίλ, ύστερα από μακρά επιτυχημένη θητεία σε ΟΦΗ, Αρη, Ηρακλή και άλλες ομάδες. Ο επί σειρά ετών αρχηγός του ΟΦΗ και του Αρη, ως ποδοσφαιριστής ήταν γεννημένος μαχητής. Ενα τέτοιο πνεύμα προσπαθεί να περάσει στους ταλαντούχους παίκτες του, για τους οποίους το ευρύ κοινό μπορεί να μη γνωρίζει πως κάποιοι εξ αυτών αγωνίζονται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Η λίστα των παιδιών που απαρτίζουν την Εθνική αυτή τη στιγμή φτιάχτηκε με κόπο και κυρίως υπό μεγάλες δυσκολίες. Το να καταφέρεις να βρίσκεσαι σε συνεχή συντονισμό με κλαμπ όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Αϊντραχτ Φραγκφούρτης ή η Κάλιαρι, πιστέψτε με, δεν είναι και το πιο εύκολο. Ωστόσο, είμαι τυχερός που έχω αξιόλογους συνεργάτες. Είναι εντελώς διαφορετικό να βρίσκεσαι καθημερινά στο γήπεδο με τους παίκτες σε προπονήσεις και παιχνίδια και εντελώς αλλιώτικο να δουλεύεις μαζί τους για έξι ημέρες κάποιες φορές μέσα στη χρονιά, όταν δηλαδή υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν τον χαρακτήρα της ομάδας. Εδώ δεν υπάρχει η καθημερινότητα και ο αγώνας κάθε Σαββατοκύριακο. Εδώ υπάρχει η ανάγκη της πληροφόρησης και της γνώσης για την πορεία κάθε υποψήφιου διεθνή παίκτη, αλλά και όσων παιδιών είναι διεθνείς από την Κ-15 και πάνω».

«Θα είναι κατόρθωμα η 2η θέση»


Η Εθνική Ελπίδων, παράλληλα με την ανδρών, έδινε και εξακολουθεί να δίνει τη δική της μάχη για πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2025 στη Σλοβακία. Οπως και στην πρώτη περίπτωση (Γαλλία, Ολλανδία), έτσι και εδώ τα εμπόδια στον όμιλο είναι υψηλά (Πορτογαλία, Κροατία). Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «παιχνίδι» τουλάχιστον για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί σε αγώνες μπαράζ. Την περασμένη Πέμπτη επικράτησε των Νήσων Φερόε με 3-0 στην Τρίπολη και αύριο, Δευτέρα (20/11, 16.00), υποδέχεται στο ίδιο γήπεδο την Πορτογαλία, που είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης στις μικρές ηλικίες.

Μια νίκη για την ελληνική ομάδα που βρίσκεται στη 2η θέση θα σημάνει πολλά στη μάχη που θα επακολουθήσει.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του ομίλου τους και οι τρεις καλύτερες δεύτερες προκρίνονται απευθείας. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση θα αγωνιστούν σε αγώνα πλέι οφ τον Νοέμβριο του 2024 για άλλες τρεις θέσεις στην τελική φάση, στην οποία θα συμμετάσχει, χωρίς προκριματικά, η διοργανώτρια Σλοβακία.

«Πιστεύω πως το κατόρθωμά μας θα είναι μεγάλο αν καταφέρουμε και τερματίσουμε έστω και δεύτεροι. Το επίπεδο των ομάδων που είναι στον όμιλό μας είναι ιδιαίτερα υψηλό, κυρίως όταν μιλάμε για την Πορτογαλία και την Κροατία. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές τους αγωνίζονται βασικοί σε σπουδαία κλαμπ. Παράδειγμα, παίκτες όπως ο Κονσεϊσάο, ο γιος του παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ, που είναι εκπληκτικός. Αυτό το παιδί έκανε πέρυσι 33 συμμετοχές στην Πόρτο. Αλλοι, αγωνίζονται βασικοί στην Πρέμιερ Λιγκ και στην Μπουντεσλίγκα. Η νίκη με τα Φερόε ήταν σημαντική ώστε να έχουμε καλή ψυχολογία σε αυτό το ματς. Επιλέξαμε την Τρίπολη ως έδρα γιατί θεωρώ πως μας ταιριάζει. Τα γήπεδα είναι καλά, η διαμονή το ίδιο και ο κόσμος μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί. Καλώ τους φιλάθλους της Τρίπολης και των γύρω περιοχών να έρθουν τη Δευτέρα στο γήπεδο και να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Η παρουσία τους θα είναι πολύ σημαντική για τους ποδοσφαιριστές και για όλους στην ομάδα».

Ελλειμμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας


Το ότι οι περισσότεροι διεθνείς δεν βρίσκουν χρόνο συμμετοχής στους συλλόγους τους είναι και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελπίδων, σύμφωνα με τον προπονητή της.

«Αν εξαιρέσει κανείς τον Τζόλη, που έχει παιχνίδια στα πόδια του στη Γερμανία με την Ντίσελντορφ, και τον Κούτσια που αγωνίζεται στο MLS, τα άλλα παιδιά της ομάδας μας δυστυχώς δεν έχουν σημαντικό ρόλο στους συλλόγους τους. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο και τα επόμενα χρόνια αρκετοί από αυτούς που αγωνίζονται τώρα στην Ελπίδων, ή και πιο κάτω, στη Νέων και την Παίδων, θα κάνουν καριέρα, αρκεί οι προπονητές τους να τους δείξουν εμπιστοσύνη. Αν το πράξουν, είναι θέμα χρόνου να καθιερωθούν στις ομάδες τους. Δυστυχώς αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ακόμη και οι ξένοι προπονητές που έρχονται να δουλέψουν στη χώρα μας, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν να αναδείξουν νέους ποδοσφαιριστές δίνοντάς τους ευκαιρίες, πέφτουν θύματα του τοξικού κλίματος και του άκρατου ανταγωνισμού που βάζει στο περιθώριο τους νέους. Καλοί οι ξένοι ποδοσφαιριστές, όμως πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη και σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές που έχουν ταλέντο, βάζοντάς τους να παίξουν. Για να έχουμε καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα περισσότεροι Ελληνες. Είναι ανάγκη να τους στηρίξουμε επί της ουσίας».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του «οργώνουν» κάθε Σαββατοκύριακο τα γήπεδα όλων των κατηγοριών προκειμένου να «αλιεύσουν» ή να αποκρυσταλλώσουν άποψη για ταλέντα.

Ο ίδιος θα ήθελε, και δεν το κρύβει, περισσότερη συνεργασία με τους προπονητές των ομάδων. «Θα ήθελα να έχω μια όσο το δυνατόν πιο τακτική επικοινωνία με τους τεχνικούς των ομάδων, κυρίως των μεγάλων, ώστε να αποκτώ μια πιο πλήρη εικόνα για την πορεία των παιδιών. Συμβαίνει συχνά ένας παίκτης να έχει περάσει έναν τραυματισμό, ή ακόμη και να αντιμετωπίζει ένα προσωπικό πρόβλημα, και εμείς να μην το γνωρίζουμε όταν τον καλούμε επειδή δεν μας το έχει πει ούτε αυτός ούτε η ομάδα του. Με τον προπονητή της ανδρών υπάρχει συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλωστε η μία ομάδα συμπληρώνει την άλλη, είναι συνέχειά της».

Ο Βένιγκ που επέλεξε Ελλάδα αντί Γερμανία


Μέσω της κλήσης του στην Εθνική Ελπίδων, το ευρύ κοινό ενημερώθηκε πως στη Γερμανία υπάρχει ένα Ελληνόπουλο που απέκλεισε το ενδεχόμενο να φορέσει στο μέλλον τη φανέλα της «Νάσιοναλμανσαφτ» για χάρη της γαλανόλευκης.

Ο λόγος για τον 19χρονο Μαρσέλ Βένιγκ, που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στις κλήσεις για τα ματς με τα Νησιά Φερόε και την Πορτογαλία, ωστόσο ένας τραυματισμός μετέθεσε το ντεμπούτο του στην Εθνική για το προσεχές μέλλον.

Γεννημένος στη Νυρεμβέργη από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα, απέκτησε την ποδοσφαιρική παιδεία του από τις ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου, φτάνοντας μέχρι την Κ-19 των Βαυαρών.

Το καλοκαίρι του 2022 αποχώρησε για την Αϊντραχτ Φραγκφούρτης, όπου έχει καταγράψει δύο συμμετοχές με την πρώτη ομάδα στην Μπουντεσλίγκα. Ο Βένιγκ είναι διεθνής και με τα μικρότερα κλιμάκια της Εθνικής Γερμανίας. Με την Κ18 έπαιξε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 και είχε δύο συμμετοχές σε φιλικά, ενώ με την Κ19 έχει παίξει τρία παιχνίδια.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εξέλιξή του, όμως η περίπτωσή του δείχνει την οργάνωση και τη λειτουργία της δικής μας ομάδας. Το γεγονός πως πείσαμε αυτό το παιδί να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής μας, περιμένοντας από εμάς μία κλήση για τη μεγάλη Εθνική, δείχνει πολλά. Τα εύσημα ανήκουν στον τεχνικό διευθυντή των Εθνικών, Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος, μέσω των γνωριμιών που έχει στη Γερμανία, έκανε το σκάουτινγκ και έπεισε τον ποδοσφαιριστή να επιλέξει να αγωνιστεί με την Ελλάδα. Αυτό έκανε και με τον Ηλία Κωστή, ο οποίος είχε αγωνιστεί στην Εθνική Νέων της Κύπρου. Η θέση του Βένιγκ είναι «8άρι», έχει καλό δεξί πόδι, είναι ψηλό παιδί και καλός “Box to Box”. Οσο για τον Κωστή, νομίζω πως έχουμε βρει τον επόμενο στόπερ της Εθνικής. Μόνο και μόνο το γεγονός πως ο Σιμεόνε τον έριξε στα βαθιά με την Ατλέτικο και σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, τα λέει όλα».

«Πλήρωσα ακριβό τίμημα»


Σε λίγο καιρό θα συμπληρωθούν πέντε χρόνια από ένα γεγονός που σημάδεψε την πορεία του 52χρονου προπονητή. Μια άτυχη στιγμή, για την οποία ζήτησε αμέσως δημόσια συγγνώμη, αλλά αρκούσε για να γίνει βορά στον βωμό της αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Στο ημίχρονο του παιχνιδιού ΟΦΗ-Παναιτωλικού, αντέδρασε άσχημα απέναντι στον τότε υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος της αγρινιώτικης ομάδας, Χρήστο Κουτσοσπύρο. Δύο ημέρες αργότερα, η κρητική ΠΑΕ ανακοίνωνε το διαζύγιο μαζί του και ξαφνικά, από εκεί που ήταν από τους πλέον περιζήτητους Ελληνες τεχνικούς, είδε «πόρτες» στη μεγάλη κατηγορία να κλείνουν.

Η επιλογή της Σούπερ Λιγκ 2 ήταν μονόδρομος. «Ημουν αναγκασμένος, από κάποιο σημείο και μετά, και για βιοποριστικούς λόγους, να κάνω υποχωρήσεις. Σαφώς η αντίδρασή μου δεν ήταν σωστή. Νιώθω, όμως, πως είμαι από τους ελάχιστους ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο που πλήρωσε το λάθος του, και μάλιστα με ακριβό τίμημα. Ωστόσο, όπως λέμε, κάθε εμπόδιο για καλό. Το συμβόλαιό μου με την ΕΠΟ λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Νομίζω, όμως, πως ό,τι γίνεται στη ζωή γίνεται για κάποιον λόγο, και το ποδόσφαιρο σε βάθος χρόνου δικαιώνει. Οπότε, είμαι ήρεμος και αφοσιωμένος στο έργο μου».

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κώστας Τζολάκης Τ 21 (Ολυμπιακός)
Φώτης Σγουρής Τ 21 (Αστερας Τρ.)
Αγγελος Αγγελόπουλος Τ 20 (ΑΕΚ)
Παναγιώτης Παναγιώτου Α 21 (ΠΑΟΚ)
Κώστας Χρυσόπουλος Α 20 (ΑΕΚ)
Απόστολος Κωνσταντόπουλος Α 21 (Μπέρσχοτ)
Ηλίας Κωστής Α 20 (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Απόστολος Αποστολόπουλος Α 20 (Ολυμπιακός)
Φώτης Κίτσος Α 20 (Βόλος)
Αλέξης Καλογερόπουλος Α 19 (Βόλος)
Αργύρης Δαρέλας Μ 20 (ΠΑΟΚ)
Χρήστος Κρυπαράκος Μ 20 (ΠΑΟ)
Χρήστος Μπελεβώνης Μ 21 (Παναιτωλικός)
Μιχάλης Παναγίδης Μ 19 (Αρης)
Θωμάς Καραμπέρης Μ 19 (Καϊζερσλάουτερν)
Δημήτρης Μεταξάς Μ 19 (Βόλος)
Τίτος Κουτεντάκης Μ 20 (ΟΦΗ)
Βασίλης Σουρλής Μ 21 (Αστερας Τρ.)
Χρήστος Κουρφαλίδης Μ 21 (Κάλιαρι)
Δημήτρης Τσοπούρογλου Μ 21 (ΠΑΟΚ)
Μαρσέλ Βένιγκ Μ 19 (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης)
Χρήστος Λιάτσος Μ 20 (Ολυμπιακός)
Νίκος Ζουγλής Ε 20 (Αστέρας Τρ.)
Χρήστος Τζόλης Ε 21 (Φορτούνα Ντίσελντορφ)
Μιχάλης Κοσίδης Ε 21 (Φένλο)
Γεώργιος Κούτσιας Ε 19 (Σικάγο Φάιαρ)
Γιάννης Νιάρχος Ε 21 (Ντούναϊσκα Στρέντα)

Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

1. Πορτογαλία 12 (4 αγ.)
2. Ελλάδα 8 (5 αγ.)
3. Κροατία 7 (3 αγ.)
4. Νησιά Φερόε 7 (5 αγ.)
5. Λευκορωσία 3 (7 αγ.)
6. Ανδόρα 3 (6 αγ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου