Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Εφορία: Έκδοση τιμολογίων μέσω κινητού από τον Σεπτέμβριο



Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να εκδίδουν τιμολόγια και δελτία αποστολής από το κινητό τους.
 

 Το νέο app που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Δεν είναι όμως η μοναδική εφαρμογή που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα και πληρωμής φόρων. Παράλληλα, ετοιμάζεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο επίσης θα μπορεί να αποστέλλεται μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει, για παράδειγμα, εάν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σιτηρά και τον προορισμό του. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου αλλά γράφει το δελτίο αποστολής και άλλα μεταφέρονται.

Εντός του έτους θα υποχρεωθούν πολλές επαγγελματικές ομάδες να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφιακό πελατολόγιο θα αφορά σε πρώτη φάση κέτερινγκ και συναφείς δραστηριότητες, πάρκινγκ και συνεργεία αυτοκινήτων. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί αργότερα σε κάμπινγκ, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, κλινικές και θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες. Έτσι λοιπόν από το νέο έτος θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα διασυνδεθεί με το MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου