Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

F1 GP Silverstone: Απίστευτος αγώνας με νικητή τον Hamilton και τη βροχή να φέρνει τα πάνω κάτω



O 12ος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1 ήταν και ο καλύτερος μέχρι τώρα. Η βροχή έφερε τα πάνω κάτω, με απόλυτα κερδισμένους...

τους φίλους της F1 που είδαν έναν μαγικό αγώνα. Έναν αγώνα που κέρδισε ο Lewis Hamilton ο οποίος γίνεται ο πρώτος στην ιστορία που θα καταφέρει 9 νίκες στην ίδια πίστα. Δεύτερος ο Verstappen που τα έδωσε όλα και τρίτος ο Norris που για αρκετή ώρα ηγήθηκε του αγώνα. Μεγάλος άτυχος ο George Russell ο οποίος ξεκίνησε πρώτος, όμως ενώ ήταν στην τρίτη θέση (στα μέσα του αγώνα), εγκατέλειψε λόγω μηχανικής βλάβης.

Η πίστα




Το Βρετανικό Grand Prix είναι ο 12ος γύρος του Π.Π της F1. Μετά από την Αγγλία θα γίνουν άλλα 12 Grand Prix. Το Silverstone ήταν το πρώτο Grand Prix, που στις 13 Μαΐου 1950 «φιλοξένησε» τον παρθενικό αγώνα της F1. Η πίστα πλέον έχει μήκος 5.891 Km και οι αγωνιζόμενοι καλύπτουν 306.198 Km σε 52 γύρους. Το ρεκόρ με 1.27.097 κατέχει από το 2020 o Max Verstappen.

Θεατές: Συνολικά 580.000 θεατές – 60.000 θεατές έχουν στήσει σκηνές δίπλα από την πίστα ώστε να παρακολουθήσουν όλο το 3ήμερο
Θερμοκρασία αέρα:16.3 Βαθμοί Κελσίου
Θερμοκρασία οδοστρώματος: 33 Κελσίου
Πιθανότητα βροχής: 60%

Η σειρά εκκίνησης




Τρεις Βρετανοί μπροστά από τον πρωταθλητή Ολλανδό υπόσχονται να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα και πιθανότατα μία εκπληκτική μάχη. Ο George Russell της Mercedes θα βρίσκεται στην 1η θέση του Grid, με τον ομόσταυλο Hamilton να είναι στην δεύτερη θέση και τον Lando Norris της McLaren να βρίσκεται στην 3η. Ο Max Verstappen που αντιμετώπισε πρόβλημα με το πάτωμα του μονοθεσίου του, βρίσκεται στην 4η θέση. Στις θέσεις 5-6-7 οι Piastri, Hulkenberg, Sainz.

Πως κύλησε ο αγώνας


(Κατά τη διάρκεια του γύρου σχηματισμού, ο Gasly της Alpine θα εντοπίσει βλάβη στο μονοθέσιο και θα αποσυρθεί από τον αγώνα)

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο George Russell θα εκκινήσει καλά, και η εκκίνηση θα είναι καθαρή (εκτός από μία μικροεπαφή μεταξύ Albon και Alonso). Ο Verstappen θα καταφέρει να περάσει τον Piastri και θα βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από τον Hamilton. O έκτος Hulkenberg θα χάσει 3 θέσεις, ενώ ο Leclerc θα κερδίσει τρεις. Με τον πρώτο γύρο ολοκληρωμένο η κατάταξη είναι: Russell – Hamilton – Verstappen – Norris – Piastri –Sainz – Stroll – Leclerc- Hulkenberg – Alonso.



Ο Russell δείχνει για την ώρα να είναι ασφαλής στην 1η θέση με τις πιθανότητες βροχής να αυξάνονται. Με τη σειρά του, ο τρίτος Verstappen είναι εκτός ζώνης DRS του δεύτερου Hamilton.



Τα team radio έχουν πάρει «φωτιά» καθώς οι μηχανικοί ενημερώνουν τους οδηγούς πως σε περίπου 10 γύρους θα πιάσει βροχή, ήπια στην αρχή και δυνατότερη αργότερα.

Όλες οι ομάδες πλέον έχουν σαν στοίχημα την σωστή εναλλαγή ελαστικών καθώς εάν μπουν τα βρόχινα ένα γύρο νωρίτερα ή έναν γύρο αργότερα από την έναρξη της βροχής, μπορεί να φέρουν την καταστροφή.



Ο Norris στον γύρο 16 θα προσπεράσει τον Verstappen και θα πάρει την τρίτη θέση, υπό τις επευφημίες του κοινού που ξέσπασε σε χειροκροτήματα.



Μάλιστα δύο γύρους αργότερα, τον Ολλανδό θα προσπεράσει και ο Piastri, ο δεύτερος οδηγός της McLaren.

Η βροχή ξεκίνησε στον 18ο γύρο και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Στον ίδιο γύρο, ο Hamilton θα προσπεράσει τον Russell και θα πάρει για πρώτη φορά την πρωτιά στον αγώνα. Και ο Norris θα προσπεράσει τον Russell με την πίστα να γλιστράει και το pit lane να είναι μακριά.



Στον 20ο γύρο ο Norris θα περάσει τον Hamilton και θα βρεθεί πρώτος. Οι μάχες ασταμάτητες. Οι δύο McLaren στην κορυφή της κατάταξης με Norris και Piastri και τις δύο Mercedes να ακολουθούν . Στην 5η θέση ο Verstappen.

Η έντονη βροχή επέστεψε μετά από ένα μικρό διάλλειμα και οι γλίστρες είναι αρκετά συχνές, με τους οδηγούς να προχωρούν σε απίστευτες διορθώσεις στο τιμόνι. Ο 1ος Norris θα μπει στα pits και έτσι θα μείνει ο Piastri να οδηγεί την κούρσα. Διπλό pit stop και για τις δύο Mercedes.



Με 33 γύρους να έχουν ολοκληρωθεί (από τους 52) και τη βροχή μία να πέφτει και μία όχι, ο τρίτος George Russell θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον αγώνα λόγω καταστροφής της υβριδικής μηχανής. Ο Pole man του αγώνα και νικητής του προηγούμενου GP είναι εκτός. Πλέον η κατάταξη είναι: Norris – Hamilton – Verstappen – Sainz – Piastri – Hulkenberg- Stroll – Alonso – Tsunoda – Albon.



Η πίστα είναι πολύ βρεγμένη για slick και ταυτόχρονα πολλή στεγνή για βρόχινα. Σχεδόν όλοι οι οδηγοί θα μπουν να αλλάξουν ελαστικά και οι συνεχείς ανακατατάξεις, θα φέρουν τον Lewis Hamilton στην 1η θέση, κάτω από τις κραυγές των θεατών.

Στον 48ο (4 πριν το τέλος), ο Max Verstappen θα περάσει τον δεύτερο Norris και βάζει στόχο τον πρωτοπόρο Hamilton. Ο αγώνας είναι εκπληκτικός με τους οδηγούς να τα δίνουν όλα και οι προσπεράσεις να είναι ασταμάτητες.



Ο Lewis Hamilton θα πάρει τη νίκη και θα γράψει ιστορία καθώς είναι ο πρώτος οδηγός στην ιστορία του θεσμού, που θα πάρει 9 νίκες στην ίδια πίστα. 

Η τελική κατάταξη είναι: 
Hamilton – Verstappen – Norris – Piastri – Sainz – Hulkenberg – Stroll – Alonso – Albon – Tsunoda – Sargeant – Magnussen – Ricciardo – Bottas – Leclerc – Ocon – Perez – Zhou.

Εγκατέλειψαν οι:
Gasly, Russell.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου