Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Η Εθνική προκρίθηκε για το Παρίσι



Τελικά, τα παιδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα δουν τον πατέρα τους να παίζει σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι ο σούπερ σταρ της Εθνικής ομάδας θα βιώσει...

όπως είχε εξομολογηθεί, την εμπειρία μιας διοργάνωσης στην οποία δεν είχε συμμετάσχει.

Η Ελλάδα κατάκτησε εμφατικά την πρώτη θέση στον όμιλο του Προολυμπιακού, που φιλοξένησε η χώρα μας στο κατάμεστο και δονούμενο από παλμό κι ενέργεια ΣΕΦ, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 80-69 και φτάνοντας τις τέσσερις νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια που έδωσε.

Κατά συνέπεια, η «γαλανόλευκη» αρμάδα θα εγγράψει στην ιστορία της πέμπτη συμμετοχή στην ύψιστη αθλητική διοργάνωση της Γης και πρώτη μετά τους Αγώνες στο Πεκίνο, το μακρινό 2008. Η Ελλάδα θα ταξιδέψει σε Λιλ και Παρίσι στοχεύοντας σε κάτι μεγάλο, αφού είναι η ίδια που δημιούργησε την προσδοκία.

Η «Χρβάτσκα» μετρούσε δύο νίκες απέναντι στην Ελλάδα σε ισάριθμα Προολυμπιακά τουρνουά (1992-Μούρθια, 2016-Τορίνο), αλλά δεν αυτή τη φορά δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα απέναντι σε μια από τις πληρέστερες ομάδες που έχει εμφανίσει η Εθνική.

Υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη, με διακριτούς ρόλους κι έναν παγκόσμιο σούπερ σταρ (Γιάννης) στις τάξεις του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παίζει σύγχρονο και θεαματικό μπάσκετ, ενώ με αιχμή την άμυνα δεν εγκλωβίζει απλώς τον αντίπαλο αλλά δίνει ρυθμό και στην επίθεσή του, έστω κι αν εναντίον της Κροατίας το ποσοστό έπεσε συγκριτικά με τα παιχνίδια που προηγήθηκαν.

Στην πρώτη φάση του Ολυμπιακού τουρνουά η Εθνική θα παίξει με Καναδά, Αυστραλία και το νικητή του Προολυμπιακού τουρνουά της Βαλένθια.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Γιάννης (αποθεώθηκε στο τέλος και δάκρυσε) οδήγησε την επίθεση της ομάδας με 23 πόντους (και 8 ριμπάουντ), ο Παπαγιάννης «τρέλανε» τη στατιστική με 5/8 τρίποντα και συνολικά 19 πόντους, ενώ το «κομπιούτερ» της Εθνικής, ο Νικ Καλάθης, τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, 11 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Από εκεί και ύστερα, όλοι οι διεθνείς έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους –σωματικών και ψυχικών- για την επίτευξη του στόχου και δικαιώθηκαν, ειδικά στο δεύτερο μισό.

Στο πρώτο υπήρξε μια σχετική ισορροπία (45-39 η Ελλάδα), αλλά στην επανάληψη η ελληνική άμυνα «στραγγάλισε» τους Κροάτες, που τελείωσαν τον αγώνα καταπονημένοι καθώς τα βαριά χαρτιά τους (Χεζόνια, Ζούμπατς, Σάριτς) δεν πήραν ανάσες μένοντας στο παρκέ για μεγάλο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου