Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

«Κούρεμα» μισθών κατά 600€ στη ΔΕΗ


Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ τονίζοντας ότι δεν θα αφήσει να γίνει μείωση της αποζημίωσης για τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας

"Η" 11/11
Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
«Κούρεμα» μισθών κατά 600€ στη ΔΕΗ
Σε μείωση της μισθοδοτικής δαπάνης στη ΔΕΗ κατά 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε "κούρεμα" των αποδοχών των 21.255 εργαζομένων κατά περίπου 600 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές κατά μέσον όρο στοχεύει η διοίκηση της ΔΕΗ, σε εφαρμογή των όσων ορίζει ο νέος νόμος για τις μειώσεις μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Πρόκειται για τη διάταξη που προβλέπει μείωση κατά 35% του μέσου κατά κεφαλή κόστους ανά εργαζόμενο σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου του 2009.
Η στρατηγική
Βασικός προσανατολισμός της διοίκησης, με βάση την πρώτη ενημέρωση που έγινε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι ονομαστικοί μισθοί και η εξοικονόμηση να προέλθει κυρίως από τις μειώσεις στα επιδόματα, υπερωρίες και τα άλλα έξτρα, ίσως με το σκεπτικό ότι αυτά κάποια στιγμή μπορούν πιο εύκολα να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα.
Ωστόσο η στρατηγική αυτή βρίσκει σοβαρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα ορυχεία λιγνίτη, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες υπερωρίες, νυκτερινές βάρδιες κ.λπ., με αποτέλεσμα στη ΔΕΗ να μιλούν ήδη για πόλεμο "βορείων και νοτίων", καθώς τα μεγάλα λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ βρίσκονται στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. Ετσι το σωματείο "Σπάρτακος" που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στους λιγνιτικούς σταθμούς του Βορρά έχει αντιδράσει έντονα στις περικοπές υπερωριών, νυχτερινών κ.λπ., ερχόμενο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Αντίθεση 
Χθες, για πρώτη φορά έλαβε επίσημη θέση στο θέμα η ΓΕΝΟΠ, η οργάνωση-ομπρέλα για όλα τα επιμέρους σωματεία στη ΔΕΗ και δήλωσε αντίθετη στα δύο βασικά σενάρια της διοίκησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα έντονα ότι δεν θα αφήσει να γίνει μείωση της αποζημίωσης για τις υπερωρίες, ούτε μείωση αποζημίωσης στα εκτός έδρας.
Το πρώτο από τα βασικά σενάρια της διοίκησης προβλέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, μείωση των μεταβλητών αποδοχών και των ειδικών επιδομάτων κατά 50%, καθώς και μείωση του κλιμακίου κατά 1,5 (στην ουσία 1 γιατί ήδη έχει μειωθεί 0,5 από τους νόμους 3833 και 3845). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των μεταβλητών αποδοχών και των ειδικών επιδομάτων κατά 35% και μείωση του κλιμακίου κατά 1, δηλαδή κατά 0,5 ακόμα.
Το νέο μισθολόγιο στη ΔΕΗ θα τεθεί σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από το Νοέμβριο.
Της Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου