Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Κακός" 1 στους 3 εργοδότες


21:26

“Θα μπορούσε να πει κανείς εμπειρικά ότι το 30% των εργοδοτών χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 70% το οποίο αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες”, δηλώνει ερωτηθείς σχετικά ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (150.000) δεν έχει καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους για τουλάχιστον τρεις μήνες. «Στην ύφεση και στην αδυναμία πληρωμών από τις επιχειρήσεις εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Χάλαρης.
O ίδιος υπογραμμίζει επιπλέον το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα μπαρ, τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία: «Εδώ είμαστε πολύ σκληροί. Γι’ αυτά τα θέματα, έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε επιχειρήσεις». Σημειώνεται πως σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, όπως προκύπτει από δειγματοληπτικούς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε.
Έπειτα, ακολουθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας. «Σε γενικές γραμμές δεν εφαρμόζονται διαδικασίες όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με αποτέλεσμα το εργατικό κόστος να μειώνεται εμμέσως, μέσα από πρακτικές όπως η μείωση των ωραρίων», αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, στις νέες προσλήψεις η μερική ή εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνει την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, πάνω από 15.000 άτομα μετέβησαν από την πλήρη εργασία στη μερική ή την εκ περιτροπής, με εύλογες συνέπειες στις αποδοχές τους.
Ο κ. Χάλαρης υπογραμμίζει ότι -λόγω της νέας νομοθεσίας- μία επιχείρηση οφείλει σήμερα να αποπληρώνει το σύνολο ενός προστίμου προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί (μετά την αποπληρωμή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια κοκ): «Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο το οποίο, όμως, έχει αντίκρισμα».
Πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο :