Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Μήνυμα Ζερβού προς ΥΠΕΚΑ: Επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση του Μηχανισμού Μεταβλητού Κόστους

Μήνυμα Ζερβού προς ΥΠΕΚΑ: Επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση του Μηχανισμού Μεταβλητού Κόστους










Το μήνυμα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου κατά τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ήταν απόλυτα σαφές.

Πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους που ισχύει για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Ο κ. Ζερβός, επεσήμανε ότι το 2012 το κόστος του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους που ισχύει για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς θα φτάσει τα 270 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το 2010 ο συγκεκριμένος μηχανισμός κόστισε στη ΔΕΗ 29 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 το κόστος ανήλθε στα131 εκατ. ευρώ.

Για τους μη γνωρίζοντες, ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί μια απίστευτη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς την οποία πολλοί καταγγέλλουν αλλά πολλοί περισσότεροι αποσιωπούν.

Ο μηχανισμός είχε υιοθετηθεί πρό εξαετίας ως προσωρινό μέτρο με το οποίο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μονάδων φυσικού αερίου αμείβονται με το μεταβλητό κόστος της μονάδας τους πλέον ενός ποσοστού προσαύξησης. Αυτό λοιπόν το «προσωρινό» μέτρο όχι μόνο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα αλλά το ποσοστό προσαύξησης από 5% που ήταν αρχικά, ξαφνικά τον Δεκέμβριο του 2010 διπλασιάστηκε και ανήλθε στο 10%. Τη στιγμή δηλαδή που η χώρα μας είχε μπει για τα καλά στην βαθιά ύφεση και είχε ξεκινήσει το τσεκούρεμα των μισθωτών, των συνταξιούχων κλπ, αποφασίστηκε η αύξηση της αποζημίωσης των ιδιωτών που κατέχουν μονάδες φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, βάσει αυτού του μηχανισμού, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο όταν καλούνται να λειτουργήσουν στο τεχνικό τους ελάχιστο (δηλ. στο 60% της ονομαστικής τους ισχύος) αμείβονται με το μεταβλητό τους κόστος πλέον περιθωρίου 10%. Με λίγα λόγια δηλαδή οι ιδιώτες απολαμβάνουν κάτι σαν μια εγγυημένη τιμή και δεν εισέρχονται σε ανταγωνισμό, από τον οποίο θα επωφελούνταν εν τέλει οι Έλληνες καταναλωτές.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι μονάδες αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν στο τεχνικό τους ελάχιστο ακόμη και όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί από τις φθηνές λιγνιτικές μονάδες. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επί παραδείγματι κατά τις νυχτερινές ώρες και η παραγωγή φθηνής λιγνιτικής ενέργειας υποκαθίσταται από τηνσαφώς ακριβότερη παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου. Δηλαδή οι φθηνές λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούν (ρίχνουν τα φορτία τους) προκειμένου οι σαφώς ακριβότερες μονάδες των ιδιωτών να λειτουργούν στο τεχνικό ελάχιστο. Ενώ λοιπόν στη πρώτη περίπτωση θα είχαμε μια τιμή ενέργειας της τάξεως των 40¤/MWh, εξαιτίας του μηχανισμού μεταβλητού κόστους και της αναίτιας υποκατάστασης των φθηνών λιγνιτικών μονάδων από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, η τιμή εκτοξεύεται περίπου στα 100¤/MWh. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις του ΣΠΕΦ, εξ’ αυτής της αιτίας οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνθηκαν μόνο κατά το α πεντάμηνο του 2012 με το ποσό των 50.000.000 ευρώ. Και προσοχή. Αυτό το ποσό αφορά μόνο στην επιβάρυνση από την αναίτια λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου κατά τις νυχτερινές ώρες.Συνεπώς, η τελική επιβάρυνση είναι υπερπολλαπλάσια.

Το ΥΠΕΚΑ οφείλει άμεσα να δώσει λύση σε αυτή την απίστευτη και καταγγελλόμενη από πολλούς στρέβλωση η οποία αποτελεί ένα δήθεν προσωρινό μέτρο που στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια κατά έτος στη ΔΕΗ η οποία μετακυλύει το κόστος αυτό στους Έλληνες καταναλωτές. Κατ ουσία δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές χρηματοδοτούν τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και κατά επέκταση τα κέρδη των επιχειρηματιών στους οποίους ανήκουν αυτές.

Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική. Και το τονίζουμε αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες φημολογείται ως δήθεν λύση η επαναφορά του ποσοστού προσαύξησης από το 10% στο 5%. Εάν επαληθευτεί αυτό, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει ευήκοα ότα και σε κάθε περίπτωση δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος και τις διαστάσεις του προβλήματος. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς τον λόγο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξ όσων πληροφορούμαστε είναι ήδη γνώστης του προβλήματος και διαλαλεί ότι πρέπει να δοθεί άμεση και δραστική λύση.
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου