Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σχεδόν 10 χρόνια πίσω γυρίζουν οι μισθοί σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο




Οδυνηρές θα είναι οι μειώσεις σε δικαστικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και ένστολους ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται κατά 30%.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει σήμερα στους τροϊκανούς το συνολικό σχέδιο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ενώ θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

O στόχος, λοιπόν, είναι οι μισθοί δικαστικών, διπλωματικών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και ενστόλων να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2004…

Ειδικότερα, οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα έχουν μείωση 6-7,5% με παράλληλη αύξηση των επιδομάτων επικινδυνότητας. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν μείωση 13%, οι δικαστικοί 23%, οι πανεπιστημιακοί μέση μείωση 18% και οι διπλωμάτες και ιερείς μέση μείωση 20%.

Από τις 90 επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που ελέγχθηκαν, παρότι το μέσο μισθολογικό κόστος υποχώρησε αισθητά σε σύγκριση με το 2009, σε 40 από αυτούς οι μέσες αμοιβές κινούνται πάνω από τα 1.900 ευρώ το μήνα. Εξ ου και ο πρωθυπουργός ζήτησε την απομάκρυνση όλων των διοικητών των ΔΕΚΟ, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, ενώ για να κλείσει οριστικά το ζήτημα του μισθολογικού κόστους αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλες τις επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και θα αφαιρέσουν συνολικά μικτά εισοδήματα ύψους 600 εκατ. ευρώ και καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου