Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εργοστάσιο φυσιγγίων στην Κρήτη - Πονοκέφαλος σε ΕΛΑΣ και Περιφέρεια



















Τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης και της κρίσης σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τρεις νεαροί κρητικοί στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους επαγγελματικά. Και αφού είδαν ότι ο πρωτογενής τομέας στο νησί βούλιαξε, ο τουρισμός δεν απέδωσε... τα αναμενόμενα και το εμπόριο φυτοζωεί αποφάσισαν να στραφούν ... στα όπλα!



Θέλησαν λοιπόν να στήσουν μία μονάδα γόμωσης και αναγόμωσης φυσιγγίων σε αγροτική περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Τρελές ... προυποθέσεις

Οι νεαροί επίδοξοι επιχειρηματίες αφού ως φαίνεται μελέτησαν ότι ένα από τα πράγματα που δε θα πάψουν ποτέ να έχουν ζήτηση στην Κρήτη είναι οι σφαίρες, θέλησαν να στήσουν μία τέτοια μονάδα σε δική τους έκταση έξω από γνωστό και μεγάλο χωριό του δήμου. Έτσι προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Βρήκαν την έκταση ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο αυστηρός νόμος που υπάρχει, έκαναν τις σχετικές μελέτες και κατέθεσαν τα απαιτούμενα έγγραφα στην αντίστοιχη διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του prismanews.gr οι τρεις επιχειρηματίες είχαν φροντίσει μεταξύ άλλων στο πακέτο της πρότασης τους να συμπεριλαμβάνουν τη δεξαμενή νερού που προβλέπει ο νόμος και που προφυλάσσει την εγκατάσταση σε περίπτωση πυρκαγιάς, είχαν φροντίσει τη χιλιομετρική απόσταση από την κατοικημένη περιοχή, είχαν φροντίσει τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου που προϋποθέτει ακόμα και άδειες οπλοφορίας για το προσωπικό που υπηρετεί σε 24ωρη βάση μιας και ο χώρος δεν επιτρέπεται να μένει αφύλακτος ούτε ένα λεπτό κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Επιπλέον στις προδιαγραφές της μονάδας γόμωσης και αναγόμωσης φυσιγγίων ήταν τα 500.000 φυσίγγια μια και η κατασκευή έστω και ενός φυσιγγίου παραπάνω αποτελεί αντικείμενο πλέον του Ελληνικού Στρατού, όπως είπαν εκείνοι που γνωρίζουν.

Όλα ήταν άρτια στο φάκελο που κατέθεσαν στην Περιφέρεια για να πάρουν άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι δεν πρόσεξαν ήταν ότι η έκταση που επέλεξαν να κατασκευάσουν την επιχείρηση τους ήταν ανάμεσα σε βιολογικούς ελαιώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έτσι με αυτό το δεδομένο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης δεν ενέκρινε την άδεια ίδρυσης και εγκατάστασης και δεν έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει.

Έγκριση από το Αρχηγείο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε κάτι τέτοιο, ο φάκελος της επένδυσης αμέσως μετά θα έπρεπε να πάει όχι απλά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, ούτε καν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης αλλά, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, στο ίδιο το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να δοθεί μια τέτοια άδεια.

Κι όλα αυτό γιατί αντίστοιχο τέτοιο εργοστάσιο δεν υπάρχει πουθενά στον Ελλαδικό χώρο. Η λειτουργία του προϋποθέτει μία σειρά από κινήσεις και διαδικασίες που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και απλό για να γίνουν. Όπως επισημάνθηκε μέχρι σήμερα αυτή η δουλειά γόμωσης φυσιγγίων γίνεται σε μία μονάδα στο Άργος που ανήκει στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, και αυτή η μονάδα όμως παράγει πολύ συγκεκριμένο και πολύ μικρό αριθμό, αναφέρουν οι πληροφορίες . Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δε γίνεται κάτι τέτοιο.

Μόνο παράνομα

Στην Κρήτη πριν από 10 περίπου χρόνια, στην περιοχή του Μονοφατσίου είχε εντοπιστεί ένα πρόχειρα στημένο εργαστήριο αναγόμωσης φυσιγγίων. Τότε μέσα είχαν βρεθεί αναγομωμένα φυσίγγια καλάσνικοφ και τα εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει ο παράνομος οπλουργός είχαν μεταφερθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου αφού ήταν η πρώτη φορά που εντοπιζόταν ένα τέτοιο εργαστήριο στο νησί.

Πολλά ... θέματα

Η λειτουργία ενός νόμιμου εργοστασίου αναγόμωσης φυσιγγίων αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα δημιουργούσε πολλά ... θέματα στις αρχές του τόπου. Καταρχήν θα ήταν μονίμως στο στόχαστρο των παρανόμων της Κρήτης και τα μέτρα φύλαξης του θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δρακόντεια για να μπορέσει να αποφύγει όλους εκείνους που θα έβαζαν στο μάτι τα ... προϊόντα του.

Επιπλέον η αναγόμωση για να γίνει, απαιτούνται κάλυκες χρησιμοποιημένοι μεν αλλά όχι από εκείνους που έχουν ... παιχτεί σε γάμους και βαφτίσια και θεωρούνται άσκοποι πυροβολισμοί (και δυστυχώς στο νησί αφθονούν) αλλά κενούς κάλυκες νόμιμα εισηγμένους από το εξωτερικό με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και συνοδευτικά έγγραφα.

Επίσης, όπως μας διευκρίνισαν οι γνωρίζοντες από όπλα, δεν μπορεί να γίνει χρήση των κενών καλύκων από τα 4 σκοπευτήρια του νομού αφού και εκεί η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και με βάση το νόμο. Στα σκοπευτήρια αυτά αθλούνται και εκπαιδεύονται οι 10 συνολικά σκοπευτικοί σύλλογοι του νομού, των οποίων τα μέλη έχουν τις απαιτούμενες άδειες.

Ωστόσο ένα τέτοιο εργοστάσιο στο νησί θα έδινε τη δυνατότητα και στους λάτρεις των ... άσκοπων πυροβολισμών να κάνουν ... οικονομία. Πιο συγκεκριμένα όταν ένα φυσίγγιο ενός καλάσνικοφ κοστίζει πάνω από 1,5 ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αναγόμωση ενός κενού κάλυκα συμφέρει ...



prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου