Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Περίπολα στα δάση, εφόδους στα λιμάνια για τα...καυσόξυλα!

Περίπολα στα δάση, εφόδους στα λιμάνια για τα...καυσόξυλα!
Με…περίπολα στις ‘ύποπτες περιοχές’ και εφόδους στα λιμάνια ,απ’όπου φεύγουν φορτηγά με ξυλεία ,προσπαθούν οι διευθύνσεις Δασών να Σταματήσουν το αίσχος της παράνομης υλοτομίας το οποίο και λόγω της οικονομικής κρίσης-με την άνοδο των καύσιμων- έχει πάρει και στην Κρήτη εκρηκτικές διαστάσεις!

Με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη το καυσόξυλο παραμένει μια φτηνή λύση, αλλά και πάλι δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να αγοράσουν. Και είτε θα πανε να…κόψουν ανεξέλεγκτα είτε θα βρουν στη…μαύρη πιο φτηνά! Αποτέλεσμα; Να μην μένει τίποτα όρθιο στην ενδοχώρα της Κρήτης!

Οι νέες συνθήκες έχουν αναγκάσει τις υπηρεσίες να εντείνουν τις περιπολίες δασικών υπαλλήλων στην Κρήτη , παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό και μεσα με αποτέλεσμα μόνο το τελευταίο διάστημα να έχουν ‘βγει’ 14 περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας και να έχουν σχηματισθεί δικογραφίες που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα. Οι περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων-εκεί η κατάσταση έχει…ξεφύγει- λόγω των περισσότερων δασών- είναι πλέον στο ‘κόκκινο’ και οι διευθύνσεις Δασών προσπαθούν σε ΔΥο βάρδιες και μέχρι τις 10 τουλάχιστον τη νύχτα να προλάβουν εκείνους που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Από ξένες ελιές, μέχρι δρυάδες , χαρουπιές και ό,τι μπορεί να δώσει ξυλεία για σόμπες και τζάκια!


Η κ.Κοζυράκη

“Έχουμε τεράστιο πρόβλημα και το γνωρίζουμε. Το πρόβλημα θα οξύνεται. Προσπαθούμε με όσες δυνάμεις και μεσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τόσο για τη δασοπροστασία όσο και τη λαθραία υλοτομία’ αναφέρει στην εφημερίδα “Πατρίδα” η αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών κ.Μαρία Κοζυράκη. Η οποία θεωρεί ότι εάν και οι ‘πολίτες δεν αντιδράσουν και συνδράμουν σε αυτή τη λογική προστασίας θα διαλύσει ο τόπος’!

Οι περιπολίες των δασοφυλάκων-που έχουν και ρολο ανακριτικού υπαλλήλου- γίνονται κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου στο Γιούχτα, την Κέρη, το Ρούβα, αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν πλέον καθημερινές καταγγελίες. Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και σε ‘ευαίσθητες’ περιοχές του Ρεθύμνου και των Χάνιων όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο.

“Εμάς αυτοί οι έλεγχοι τρέχουν από το Μάιο, αλλά όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη περίοδο εντείνουμε τις προσπάθειες” λέει η κ.Κοζυράκη που διευκρινίζει ότι τρέχουν ΔΥο προγράμματα αστυνόμευσης και ΕΛΕγχων από το Πράσινο Ταμείο το οποίο τα χρηματοδοτεί από το Μάιο.

Για την παράνομη υλοτομία στους ελαιώνες βεβαια τα πράγματα περιπλέκονται καθώς εκεί πρέπει να υπάρξει καταγγελία και να επιληφθούν και άλλες υπηρεσίες καθώς στην πραγματικότητα είναι καταστροφή ξένης περιουσίας και πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη ή από Κάποιο περίοικο.

Στα λιμάνια

Για τις διευθύνσεις Δασών πάντως κομβικό του Ελέγχου που γίνεται είναι και οι έφοδοι στα λιμάνια και στις ίδιες τις εταιρείες εμπορίας ξυλείας.

“Εμείς συνεπικουρούμε το λιμεναρχείο στις έρευνες που Κάνει συχνά σε όσα φορτηγά φεύγουν από την Κρήτη με ξυλεία. Και τώρα βλέπουμε και άλλου είδους αν και μέχρι σήμερα ότι από εδώ φεύγουν κυρίως ξυλα από ελιά αφού τα δάση είναι περιορισμένα και προστατευόμενα’ τονίζει η κ.Κοζυράκη που προσθέτει ότι εκ των πραγμάτων γίνονται και έλεγχοι στις εταιρείες.

Αυστηρές είναι και οι εντολές που έχει δώσει τώρα το ΥΠΕΚΑ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης έχει ήδη στείλει στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου