Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κρίση ταυτότητας για το smartphone

















Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει η έκθεση της Mary Meeker, πρώην αναλύτριας της Wall Street, µε τίτλο State of the Internet [Η κατάσταση του Internet].



Σε αυτήν, η Meeker υπογραµµίζει την άνοδο και την πτώση του µονοπωλίου τής Wintel, υποδεικνύοντας ότι βασικά κορυφώθηκε στην περίοδο µεταξύ των Windows 98 και Windows XP, και υποχωρεί µε µερίδιο αγοράς µικρότερο του 35%. Μάλιστα, συγκρινόµενο µε τους δείκτες χρήσης των iOS και Android, η Wintel βρίσκεται τώρα στο 35%.

Αυτό είναι κάπως αποπροσανατολιστικό, δεδοµένου ότι συγκρίνουµε τη χρήση υπολογιστών αυτή καθαυτή µε smartphones. Τυχαίνει απλά να χρησιµοποιούνται για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, όµως και ο desktop υπολογιστής χρησιµοποιείται για τους ίδιους σκοπούς. Η βασική διαφορά εντοπίζεται στη φορητότητα. Μια άλλη διαφορά είναι η ισχύς. Παρότι το βολικό smartphone εκπλήσσει σε σύγκριση µε το desktop µηχάνηµα, µπορεί όµως να τρέξει µόνο έναν browser, ορισµένες εφαρµογές και διαδραστικούς χάρτες.

Η ιδέα ότι µια µέρα θα έχουµε υπολογιστές τσέπης χρονολογείται από το 1970. Όταν η Microsoft και άλλοι κατασκευαστές δηµιούργησαν τα πρώτα "σοβαρά" smartphones, ήταν προφανές ότι οδεύαµε σε µελλοντική σύγκλιση. Η πραγµατική επανάσταση ήρθε όταν η Apple οραµατίστηκε εκ νέου το προϊόν, µε έναν ακαταµάχητο τρόπο, ο οποίος και αποτέλεσε την ταυτότητα της συσκευής.

Σε ποιο σηµείο όµως µπορούµε να αποκαλούµε το σηµερινό smartphone υπολογιστή; Στην πραγµατικότητα, έχουµε να κάνουµε µε ένα τηλέφωνο µε οθόνη αφής, το οποίο έχει πρόσβαση στο cloud και µπορεί να τρέξει έναν στοιχειώδη κώδικα, τα λεγόµενα "apps". Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιµούν να χρησιµοποιούν τη µικροσκοπική συσκευή για να σερφάρουν στο Web. Έχει γίνει µάλιστα αποδεκτό, στα εστιατόρια, να έχεις αυτές τις συσκευές πάνω στο τραπέζι την ώρα που τρως, ώστε να συµβουλεύεσαι τη Wikipedia, χωρίς ίχνος ντροπής.

Το θέµα µας είναι αν αυτά τα πράγµατα είναι υπολογιστές και κατά πόσο είναι συγκρίσιµα µε το µηχάνηµα που χρησιµοποιώ αυτή τη στιγµή: ένα ισχυρό πολυπύρηνο µηχάνηµα µε 3ΤΒ αποθηκευτικού χώρου, 16GB κύριας µνήµης και δύο οθόνες 27 ιντσών. Θεωρώ ότι το επιχείρηµα µπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι το smartphone βρίσκεται στην ίδια αγορά µε τον desktop υπολογιστή.

Ένα από τα πιο επιτυχηµένα µηχανήµατα ήταν το TRS-80. Την εποχή εκείνη υπήρχαν ένας σωρός ανταγωνιστικές συσκευές. Είχαµε τον Commodore PET και αργότερα τον Commodore 64. Πάρτε µια οποιαδήποτε από αυτές τις πρώιµες συσκευές και συγκρίνετέ την µε το σύγχρονο smartphone. Για παράδειγµα, το iPhone είναι πιο ισχυρό από το Apple II; Βασικά µπορεί να κάνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι το Apple II. Αν το smartphone κυκλοφορούσε ξανά στην αγορά ως υπολογιστής τσέπης µε τηλεφωνικά χαρίσµατα, η σύγκριση θα ήταν πολύ ευκολότερη.

Η έξυπνη κίνηση για την Google συγκεκριµένα, θα ήταν να δηµιουργήσει ένα λειτουργικό σύστηµα για desktop PC ώστε να βγάλει οριστικά τη Microsoft από το παιχνίδι. Η Apple έχει σκεφτεί να εντάξει το iOS στη γραµµή παραγωγής των υπολογιστών Mac, όµως αυτό είναι παρόµοιο µε την απόφαση της Microsoft να µετατρέψει τα Windows 8 σε λειτουργικό για ένα γιγαντιαίο smartphone που τρέχει σε desktop. Δεν λειτουργεί. Το Android, ωστόσο, µπορεί να είναι πιο ευπροσάρµοστο.

Θα δούµε πώς όλο αυτό θα εξελιχθεί. Όπως και να ’χει, είναι πασιφανές ότι τα πράγµατα αλλάζουν. Ίσως και να µην έχουµε την παραµικρή ιδέα για όσα µας επιφυλάσσει το µέλλον...


ΠΗΓΗ:e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου