Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Το αλφαβητάρι του τελικού



Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος από το Α ως το Ω. Το gazzetta.gr καταγράφει που θα κριθεί ο τελικός μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και ποια θα είναι τα πρόσωπα της μεγάλης αναμέτρησης.


Α-μυνα. Λένε πως η επίθεση είναι αυτή που κόβει... εισιτήρια και η άμυνα εκείνη που δίνει τίτλους. Από τη στιγμή λοιπόν που μιλάμε για έναν τελικό Κυπέλλου, η άμυνα είναι αυτή που-λογικά-θα κρίνει το παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες βρίσκουν ρυθμό μέσω της άμυνας τους και ποντάρουν πολλά σε αυτήν, οπότε όποιος δείξει μεγαλύτερη συνέπεια, συγκέντρωση και πάθος στα... μετόπισθεν θα βρεθεί και πιο κοντά στην κούπα.

Β-ολές. Οι λεγόμενοι και... εύκολοι ή ξεκούραστοι πόντοι. Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος στην Α1 69.4% και στην Ευρωλίγκα 69,3% ενώ ο Ολυμπιακός έχει 74% στην Ευρωλίγκα και 77,4% στην Α1. Όποια ομάδα πετύχει περισσότερους ξεκούραστους πόντους, σίγουρα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντίπαλο της.

Γ-ρήγορα. Οι προπονητές έτσι θέλουν να παίξουν οι παίκτες τους. Όχι βιαστικά. Συνήθως η κάψα για έναν τίτλο κάνει τους παίκτες να παίζουν βιαστικά και όχι γρήγορα και αυτό θέλουν να αποφύγουν Μπαρτζώκας και Πεδουλάκης.

Δ-ιαμαντίδης. Δεν χρειαζόταν να γράψουμε το δικό μας αλφαβητάρι για τον τελικό για να μάθει κάποιος πως η απόδοση του αρχηγού των έξι φορές Πρωταθλητών Ευρώπης θα κρίνει πολλά. Αυτό, όμως, που σίγουρα θέλει ο 3D είναι βοήθεια από τους συμπαίκτες του ώστε όλοι μαζί να φτάσουν πιο κοντά στον τίτλο. Γιατί είναι γνωστό πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Ε-υστοχία πίσω από τα 6.75. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει πολλά στην ευστοχία πίσω από τα 6.75. Πολύ περισσότερο από τον αντίπαλο του. Οι «πράσινοι» στα δύο ματς της κανονικής περιόδου είχαν μικρότερο ποσοστό από τον αντίπαλο τους και ηττήθηκαν. Μένει να δούμε τώρα εάν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος θα τριτώσει το καλό για τους Πειραιώτες ή θα είναι η τρίτη και φαρμακερή για τους έξι φορές Πρωταθλητές Ευρώπης...

Ζ-ώνη. Οι δύο ομάδες σπάνια επιλέγουν να παίξουν αυτό το είδος άμυνας και όποτε το επιλέγουν, το κάνουν για μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο παιχνίδι. Επειδή, όμως, πολλές φορές οι προπονητές προσπαθούν να εκπλήξουν τον αντίαπλο τους σε έναν τελικό και ίσως επιλέξει μια από τις δύο ομάδες να παίξει για αρκετή ώρα ζώνη.

Η-ττα. Μια λέξη που δεν την θέλει κανείς από τους δύο να ακούσει μετά το ματς. Αν αυτή έρθει για τον Παναθηναϊκό τότε θα είναι η τρίτη φετινή του κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Αν έρθει για τον Ολυμπιακό θα είναι η πρώτη, αλλά θα στοιχίσει και τον πρώτο τίτλο της σεζόν μιας και οι δύο προηγούμενες νίκες του έδωσαν προβάδισμα και όχι τίτλο.

Θ-έληση. Αυτό το ματς διαφέρει από αυτά της Α1. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα και μόνο παιχνίδι και όχι για έναν... Μαραθώνιο όπως αυτός της Α1 ή εκείνος της Ευρωλίγκας. Όποιος το θέλει περισσότερο και όποιος το -απο-δείξει στο παρκέ, τότε θα φτάσει και πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ι-σονομία από τους διαιτητές. Αυτό ζητάνε οι ομάδες, αυτό ζητάνε οι φίλαθλοι, αυτό επιθυμουν άπαντες. Μακάρι οι τρεις διαιτητές, όποιοι και αν είναι αυτοί, να περάσουν απαρατήρητοι και μετά τον τελικό να μιλάμε μόνο για τάπες, τρίποντα, ασίστ, καρφώματα και καλές άμυνες.

Κ-ίμκι και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μετά τον τελικό του Ελληνικού, τους δύο «αιώνιους» περιμένουν πολύ δύσκολες αναμετρήσεις επί ρωσικού εδάφους για την 7η και τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης του TOP-16 της Ευρωλίγκας.

Λ-άθη. Άλλος ένας τομέας που θα κρίνει πολλά. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατηγορίες της στατιστικής, εδώ οι δύο φιναλίστ θέλουν να έχουν λιγότερα από τον αντίπαλο τους. Βέβαια και αυτό είναι σχετικό. Γιατί υπάρχουν... λάθη και... «λάθη». Λάθη (σ.σ. πάσες, βήματα κλπ) και «λάθη» (σ.σ. λάθος αποφάσεις, κακή διαχείριση των φάουλ κλπ). Οπότε όποιος έχει τα λιγότερα και από τις δύο κατηγορίες, τότε θα βρεθεί πιο κοντά στην κούπα.

Μ-παρτζώκας. Έχει κάνει το 2-0 επί του Παναθηναϊκού ως προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά τίτλο δεν έχει πανηγυρίσει. Γι' αυτό και θέλει όσο τίποτα να φτάσει στην πρώτη κούπα της καριέρας του ως προπονητής. Πίεση θα έχει περισσότερο από κάθε άλλο παιχνίδι, μιας και σε αυτή την αναμέτρηση κρίνεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, αλλά θέλει να κερδίσει τη μάχη των πάγκων και την κούπα για να φύγει νικητής από το Ελληνικό.

Ν-ίκη. Αυτό που θέλουν και οι δύο στον μεγάλο τελικό. Τι θα δώσει πιθανή νίκη στον καθένα; Ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ψυχολογία ενόψει συνέχειας σε Ευρωλίγκα και Α1 και ακόμη μια κούπα στην τροπαιοθήκη.

Ξ-εκίνημα συλλογής τίτλων στη φετινή σεζόν θα επιχειρήσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι δύο «αιώνιοι» θέλουν πάρα πολύ την πρώτη κούπα της σεζόν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο-ριακά...Έτσι έχουν κριθεί οι τελευταίοι τελικοί Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Θα αλλάξει αυτό απόψε ή θα έχουμε ακόμη ένα... θρίλερ που θα κριθεί στο τελευταίο σουτ;

Π-εδουλάκης. Όπως και ο προπονητής του Ολυμπιακού, έτσι και αυτός του Παναθηναϊκού απέχει 40' λεπτά από τον πρώτο τίτλο της καριέρας του ως κόουτς. Σίγουρα θα έχει και αυτός πίεση, αλλά είναι σίγουρο πως θέλει όσο τίποτα να κερδίσει την μάχη των πάγκων και ταυτόχρονα την πρώτη του κούπα.

Ρ-ιμπάουντ. Άλλος ένας τομέας στον οποίο στέκονται πάντα οι προπονητές. Έλεγχος του ριμπάουντ-συνήθως-σημαίνει και έλεγχος του ρυθμού. Ειδικά τα επιθετικά ριμπάουντ είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά μιας και δίνουν δεύτερες ευκαιρίες στην ομάδα που κάνει επίθεση. Αν κοιτάξει κανείς τα δύο προηγούμενα ματς της φετινής σεζόν, ο έλεγχος των ριμπάουντ δεν σημαίνει και νίκη. Και αυτό το είδαμε στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός είχε 39 ριμπάουντ (25αμ-14επ) έναντι 31 του Ολυμπιακού (24αμ-7επ), αλλά έχασε με 64-60.

Σ-πανούλης. Από το καλοκαίρι του 2010, όταν και αποφάσισε να φύγει από τον Παναθηναϊκό και να υπογράψει στον Ολυμπιακό, είναι το πρόσωπο του κάθε ντέρμπι. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ως παίκτης των Πειραιωτών, αλλά στον τελικό που είχε γίνει στις 15 Μαϊου του 2011, ο διεθνής γκαρντ ήταν στη 12αδα, αλλά δεν είχε πατήσει παρκέ λόγω τραυματισμού.

Τ-σαρτσαρής. Ο Έλληνας φόργουορντ του Παναθηναϊκού συνηθίζει να κάνει μεγάλες εμφανίσεις στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος και ειδικότερα κόντρα στον Ολυμπιακό υπήρξαν τελικοί που έκαναν τη διαφορά. Μαζί με τον Διαμαντίδη είναι οι μόνοι παίκτες του Παναθηναϊκού που έχουν αγωνιστεί σε τελικό στο Ελληνικό απέναντι στον Ολυμπιακό, οπότε και η δική του απόδοση θα κρίνει πολλά.

Υ-πομονή. Έχει αποδειχτεί δεκάδες φορές σε ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού πως μπορούν να γίνουν τεράστιες ανατροπές ακόμη και από το ένα δεκάλεπτο στο άλλο. Οπότε όποιος δείξει μεγαλύτερη υπομονή, δεν χάσει την ψυχραιμία του και ακολουθήσει το πλάνο του στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού, θα είναι και αυτός που θα πλησιάσει την κούπα περισσότερο από τον αντίπαλο του.

Φ-θορά με φάουλ. Οι δύο προπονητές έχουν «σημαδέψει» παίκτες της αντίπαλης ομάδας με σκοπό να τους φθείρουν με φάουλ και να τους βγάλουν με αυτόν τον τρόπο εκτός αγώνα. Όποια από τις δύο ομάδες... κρύψει τους περισσότερους παίκτες από τον αντίπαλο της, θα αποκτήσει πλεονέκτημα.

Χ-ωρίς περιγραφή. Δυστυχώς ο τελικός δεν θα έχει περιγραφή. Και αυτό λόγω της απεργίας στην ΕΡΤ. Κάτι που σημαίνει πως ο 38ος τελικός θα γίνει στα... βουβά.

Ψ-ηλοί. Η μάχη μέσα στη ρακέτα θα κρίνει πολλά. Λάσμε, Γκιστ, Σχορτσανίτης, Τσαρτσαρής και Σκορδίλης από τη μία, Χάινς, Άντιτς, Σερμαντίνι, Μαυροειδής, Πάουελ και Πρίντεζης από την άλλη. Αυτοί που θα βαλουν τους κανόνες τους στο ζωγραφιστό, θα βάλουν και βάσεις κούπας για την παρέα τους.

Ω-ραία ατμόσφαιρα. Έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε διαβάσει ακόμη περισσότερα τις τελευταίες ημέρες για τις... γιορτές και τα πάρτι που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Μακάρι σε αυτόν τον τελικό να δοθεί μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που δεν αντέχουν την ατμόσφαιρα στον ελληνικό τελικό και εύχονται να ήταν σε άλλη χώρα. Μακάρι να γίνει ένα ματς μόνο με φωνές και χωρίς καμία ακρότητα. Καμία όμως. Το οφείλουν άπαντες στους εαυτούς τους και στις ομάδες τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου