Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Οδηγός-Αποδείξεις: Οι αλλαγές, οι παγίδες και οι εξαιρέσεις


Αντιμέτωποι με το “χαρτοβασίλειο” των αποδείξεων είναι και εφέτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται από τη μία να δηλώσουν στην εφορία...



αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, από την άλλη να συλλέξουν για του χρόνου αποδείξεις αξίας ίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους, αλλά με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.

Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν έχουν το παραμικρό κέρδος. Αν λείπουν όμως αποδείξεις, απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς για φέτος και 22% για το επόμενο έτος. Φέτος, η δήλωση αποδείξεων αφορά όλους τους φορολογούμενους. Το 2014 όμως υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και αποτύπωσής τους στις φορολογικές δηλώσεις έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Αλλαγές υπάρχουν και στις αποδείξεις που περνάνε στην εφορία. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο εξαιρούνται από τις αποδείξεις που μετράνε για τα εισόδημα του 2013 αυτές που αφορούν δαπάνες κοινοχρήστων, θέρμανσης, και διοδίων, οι αποδείξεις ενοικίων, ασφαλίστρων, ιατρικών εξόδων και οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα, μετράνε δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της ΕΕ όπως και αποδείξεις φροντιστηρίων, οι οποίες στις φετινές δηλώσεις περνάνε στις φοροαπαλλαγές.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις αποδείξεις:




ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου