Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ποιος φτιάχνει τον καλύτερο καφέ στον κόσμο; (video)


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπαρίστα (World Barista Championship ή WBC) ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, συγκεντρώνοντας τους εθνικούς πρωταθλητές μπαρίστα από 51 διαφορετικές χώρες.

Μπαρίστα, για όσους δε γνωρίζουν, είναι εκείνοι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που ετοιμάζουν και σερβίρουν καφέ, με βάση κυρίως το εσπρέσο.

Παγκόσμιος πρωταθλητής μπαρίστα για το 2013 αναδείχτηκε ο αμερικανός Πητ Λικάτα. Στον τελικό γύρο διαγωνίστηκε εναντίον μπαρίστα (σε σειρά τελικής κατάταξης) από την Αυστραλία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Θανάσης Νικολής (φωτό) από το μπαρ Tailor Made στην Αθήνα, ο οποίος τερμάτισε στην 11η θέση. Δείτε παρακάτω το βίντεο της συμμετοχής του.



Η διαδικασία συμμετοχής δεν είναι απλή. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να ετοιμάσει συνολικά 12 καφέδες σε 15 λεπτά - τέσσερις εσπρέσο, τέσσερις καπουτσίνο και τέσσερα ροφήματα δικής τους έμπνευσης, χωρίς αλκοόλ. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τέσσερις γευσιγνώστες, ειδικούς στον καφέ.

O πρωταθλητής Λικάτα χρησιμοποίησε καφέ του παραγωγού Αρνούλφο Λεγκουιζάμο από την περιοχή Χουίλα στη νοτιοδυτική Κολομβία. Οι κόκκοι κάφε ψήθηκαν στο Καφέ Παρίσι, στο Κανσας Σίτι των ΗΠΑ, όπου εργάζεται ο Λικάτα. Η επιλογή και ετοιμασία των κόκκων καφέ είναι πολύ σημαντική παράμετρος στην επιλογή του πρωταθλητή.

To ετήσιο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη για πρώτη φορα το 2000 στο Μονακό. Το 2014 θα γίνει στο Ρίμινι, το 2015 στο Σιάτλ και το 2016 στο Δουβλίνο.












Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου