Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Καταδυτικά πάρκα και στην Ελλάδα



Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση στην Ελλάδα των καταδυτικών πάρκων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.



Ηδη συγκροτήθηκε 15μελής επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου, σε τρεις μήνες από τώρα, να είναι έτοιμη η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα καθορίζει τις περιοχές δημιουργίας αυτών των πάρκων, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 8 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, με το σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον της και τους ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και το πλήθος βραχονησίδων, μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τουριστικών υποδομών μέσα στα πάρκα, όπου κριθεί αναγκαίο. Τα πάρκα θα λειτουργούν και θα εκμεταλλεύονται Πολυμετοχικά Σχήματα, με τη συμμετοχή ιδιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ηδη μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου εκδηλώνεται από τον Δήμο Χανίων ενώ συζητάται η δημιουργία αντίστοιχου στον χώρο του υφιστάμενου θαλάσσιου πάρκου των Σποράδων. Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως, εκτός από τα Χανιά, βρίσκεται η ίδρυση πάρκου στην Πύλο, στο Πόρτο Χέλι και στην αρχαία Συκεώνα, κοντά στην Κόρινθο. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης κάλεσε την επιτροπή να προχωρήσει με ταχύτητα σε ουσιαστικά αποτελέσματα.




Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου