Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στο δεκαετές πλάνο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ το "καλώδιο" της Κρήτης

Στο δεκαετές πλάνο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ το

Την απάντηση της ΡΑΕ για το 'καλώδιο' της Κρήτης περιμένει πλέον η ΔΕΗ και η ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσουν το μεγάλο αυτό έργο.



Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Ι. Γιαρέντης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ για τον ενεργειακό σχεδιασμό τόνισε ότι έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το νέο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο και για την Κρήτη που αναμένεται να γίνει πλέον κόμβος ενεργειακός για ολόκληρη την περιοχή.

Η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και η προσφορά ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιω. Μανιάτης. Και τόνισε ότι η κατάσταση στο ενεργειακό γίγνεσθαι στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ρευστή καθώς και ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν για τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ως το 2030. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι καλείται να αντιμετωπίσει τη διπλή πρόκληση του εκσυγχρονισμού των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και της αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς.

Σε ευθεία επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχώρησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι η ΡΑΕ παρέτεινε πλήθος στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, εξαίρεσε αυθαίρετα μονάδες της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις για τη διασφάλιση ισχύος, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν για τις μονάδες φυσικού αερίου με κόστος για την Επιχείρηση που εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Ζερβός προειδοποίησε για κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας της επιχείρησης ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους πελάτες τους, επειδή κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί «απέτυχαν ή δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα είναι σκανδαλώδης καθώς υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αδικεί την εταιρεία ενώ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έχει αποφασισθεί η κατάθεση σχετικής προσφυγής στις Αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Ο κ. Ζερβός υποστήριξε τέλος ότι εφόσον προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιττεύουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που είχαν δρομολογηθεί ως μεταβατικό μέτρο.

Ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γ. Αδαμίδης ανέφερε ότι η κατανάλωση ρεύματος λόγω της κρίσης έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 20% και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2004. Ωστόσο το παραγωγικό δυναμικό έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες στην αγορά. Επανέλαβε δε την αντίθεση του συνδικάτου προς την πρόσφατη απρόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που όρισε την τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Από την πλευρά της ΡΑΕ ο Ε. Διαλυνάς ανέφερε ότι ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ που έχει ανατεθεί από την Αρχή σε εξωτερικό σύμβουλο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών μηνών περίπου και έκανε λόγο για δυσκολία συλλογής στοιχείων από την επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Α. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι με τη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αντιμετωπίζει περίσσεια εγκατεστημένης ισχύος, ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα.

Την αντίθεσή τους με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ουζουνίδου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ρ. Μακρή, ενώ στην ανάγκη μείωσης των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου στάθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Βακιρλής.

Στα πλεονεκτήματα των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στάθηκε τέλος ο γεν. γραμματέας της Euracoal B. Ricketts.



Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου