Η διέγερση ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου με ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να θυμόμαστε συγκεκριμένα γεγονότα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο Science.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern έκαναν πειράματα σε 16 εθελοντές και διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρο-διέγερση εγκεφάλου τους βοήθησε να κάνουν 30% λιγότερα λάθη σε τεστ μνήμης.
Τα πειράματα έγινε στο πλαίσιο μελέτης για το κατά πόσο η εν λόγω θεραπευτική τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με διαταραχές της μνήμης και να μειώσει την απώλεια μνήμης στην τρίτη ηλικία.
Αφυπνίζοντας τον ιππόκαμπο
Οι αμερικανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή, τον ιππόκαμπο. Πρόκειται τμήμα του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μνήμη και των διαδικασιών που επιτελούνται για να συνδεθούν ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως η ενθύμηση του ονόματος κάποιου ατόμου ή του από τι αποτελούνταν το χθεσινοβραδινό δείπνο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τον ιππόκαμπο των 16 εθελοντών με λεπτομερείς απεικονίσεις και στη συνέχεια κατέγραψαν την λειτουργικότητά της μνήμης τους. Σε επόμενη φάση τους έδωσαν να παρατηρήσουν εικόνες προσώπων, ενώ παράλληλα άκουγαν ασύνδετες λέξεις. Οι εθελοντές έπρεπε να μάθουν και να θυμηθούν ποια λέξη αντιστοιχούσε σε κάθε φωτογραφία.
Εν συνεχεία, υποβλήθηκαν σε ηλεκτρομαγνητική διέγερση στο σημείο του κρανίου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ιππόκαμπο. Η συνεδρία διαρκούσε 20 λεπτά καθημερινά, για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε εξέπεμπε ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε ταχεία κύματα, ώστε να παράγεται ηλεκτρική ώση στις νευρικές ίνες. Το σκεπτικό ήταν να μπορέσουν να μιμηθούν την συνήθη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Οι εθελοντές είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης μετά την ηλεκτρομαγνητική διέγερση, ακόμη και όταν εξετάστηκαν 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
Συγκεκριμένα, έκαναν 30% λιγότερα λάθη συγκριτικά με τις επιδόσεις τους πριν υποβληθούν στην ηλεκτρομαγνητική διέγερση.
Να σημειωθεί ότι, δεν εμφάνισαν κανένα σημάδι βελτίωσης όταν υποβλήθηκαν σε εικονική ηλεκτρομαγνητική διέγερση.
«Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε λειτουργίες της μνήμης στον εγκέφαλο ενηλίκων ατόμων χωρίς να παρέμβουμε χειρουργικά ή φαρμακευτικά. Η μη επεμβατική αυτή διαδικασία όντως βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να μαθαίνει νέα πράγματα και γι’ αυτό έχει καλές προοπτικές να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των διαταραχών μνήμης», εξηγεί ο Δρ Τζόελ Βος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Επόμενο βήμα των ειδικών είναι να μελετήσουν πως αλλάζει η μνήμη στην τρίτη ηλικία, με την ελπίδα να σχεδιάσουν κλινικές μελέτες με άτομα που έχουν πρώιμα σημάδια άνοιας.
Πηγή:health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου