Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτοκίνητα που θα «ξυπνούν» τους αφηρημένους οδηγούς



Τσεκάρετε τα mails σας ή φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας στο φανάρι; Προσοχή! Η General Motors, η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σε αριθμό πωλήσεων, ετοιμάζεται...




 να ρίξει στην αγορά τα πρώτα αυτοκίνητα που θα ανιχνεύουν την κίνηση ματιών και κεφαλιού – και επομένως τους αφηρημένους οδηγούς.

Η πατέντα ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο Seeing Machines με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο όμιλος υπέγραψε προσφάτως με την εταιρεία κατασκευής προϊόντων ασφαλείας Takata, η οποία και θα προμηθεύσει την General Motors. Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, έως και 500.000 οχήματα θα φέρουν τη συγκεκριμένη συσκευή εντοπισμού.

Προτεραιότητα ασφαλώς είναι η ασφάλεια των οδηγών. Στόχος είναι οι συσκευές να μετρούν τις κινήσεις του κεφαλιού και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς εάν δεν είναι προσηλωμένοι στον δρόμο ή δεν συμβουλεύονται τους καθρέφτες τους.

Αν και για αρκετούς αφηρημένους οδηγούς – ακόμη και τους προσεκτικούς που όμως πέφτουν θύματα της αφηρημάδας των υπολοίπων - οι συγκεκριμένες συσκευές αναμένεται να αποβούν πράγματι χρήσιμες, η νέα τεχνολογία εγείρει σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας. Τα ερωτήματα επικεντρώνονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο κατασκευαστές και ασφαλιστές θα διαχειρίζονται τα δεδομένα, αν και οι συσκευές δεν θα αποθηκεύουν ούτε θα διαβιβάζουν πληροφορίες – σε αυτό το πρώτο στάδιο, τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου