Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Έξυπνα ρούχα για ασφαλή εργασία



Eξελίξεις αναμένονται το 2015 και σε ό,τι αφορά την παραγωγή των demonstrators (σ.σ. πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης) αφενός για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και αφετέρου για την προστατευτική «έξυπνη» ένδυση…




(protective e-clothing).

Το όλο εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs). Η εφαρμογή του δεύτερου demonstrator θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στα φωσφορούχα γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά, που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια.

«Μέχρι τις 30/6/2015 εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε τους δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του αεροδρομίου ώστε στη συνέχεια να δώσουμε έμφαση στο πώς θα πετύχουμε την ενθυλάκωση, δηλαδή την ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία τους γιατί είναι ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο. Η διαδικασία αυτής, της ενθυλάκωσης, θα δρομολογηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Μαρία Γιώτη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Παρουσιάζοντας -στη διάρκεια εκδήλωσης- τα αποτελέσματα του προγράμματος RoleMak, που αφορά τη διάχυση της καινοτομίας των οργανικών ηλεκτρονικών στην Κεντρική Μακεδονία και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, ο διευθυντής του LTNF, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, επισήμανε ότι οι βασικoί καρποί του είναι οι εξής: το κέντρο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, εμβαδού 1500 τ.μ, στην περιοχή του Αεροδρομίου «Μακεδονία», η λειτουργία των δύο πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών για την παραγωγή εκτυπωμένων κυκλωμάτων ενέργειας, η δημιουργία τεσσάρων εταιρειών νανοτεχνολογίας και νέων εξοπλισμένων εργαστηρίων εμβαδού 2000 τ.μ, καθώς και η ίδρυση Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με περισσότερα από 20 μέλη, 15 νέες έρευνες.

Ο κ.Λογοθετίδης υπενθύμισε ακόμη ότι «η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών υπολογίζεται πως μέχρι το 2013 θα δημιουργήσει ετήσιο τζίρο 75 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου