Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεκτρικοί λέβητες: Η σίγουρη λύση για απεξάρτηση απ’ το πετρέλαιο



Οι ηλεκτρικοί λέβητες τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης...


 του νερού των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil). Δηλαδή διατηρούν όλα τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με καύσιμο το πετρέλαιο, αλλά μας απαλλάσσουν από το βραχνά του εφοδιασμού με αυτή την πανάκριβη (τουλάχιστον για την Ελλάδα) πηγή ενέργειας. Ως εκ τούτου οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια συμφέρουσα και έξυπνη λύση για θέρμανση και ζεστό νερό. Άλλωστε τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και χωρίς να απαιτούνται καπνοδόχοι και δεξαμενές καυσίμων. Εφαρμόζονται δε ιδανικά σε μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους.

Εκ των ων ουκ άνευ για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος για ένα μονοσωλήνιο σύστημα είναι η σύνδεση του λέβητα με τον κεντρικό πίνακα της θέρμανσης της ιδιοκτησίας, ενώ για το δισωλήνιο σύστημα απαιτείται πιο μεγάλη επέμβαση, δηλαδή κοπή από τις στήλες του παλιού δισωλήνιου συστήματος και σχηματισμός οδεύσεων προς ένα κεντρικό σημείο απ’ όλα τα σώματα.

Η μονάδα του λέβητα καθ’ αυτή έχει διαστάσεις κατά προσέγγιση όσο ένα ντουλάπι. Κατά κύριο λόγο τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται μηδενικές απώλειες και παράλληλα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του μηχανήματος, ωστόσο είναι δυνατόν η εγκατάσταση να γίνει και σε εξωτερικό χώρο, π.χ. στη θέση που βρίσκονταν ο λέβητας πετρελαίου. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα με εμβαδό 50 – 100 τετραγωνικά, απαιτείται λέβητας ονομαστικής ισχύος 8 KW, ενώ για κατοικίες με εμβαδό έως και 180 τ.μ η απαιτούμενη ισχύς αγγίζει τα 14 KW. Στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ωστόσο, όπου η απαιτούμενη θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη, η ισχύς που χρειάζεται πέφτει ακόμη και στο μισό. Αναφορικά με τη λειτουργία τους, οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι ολοκληρωμένες μονάδες που περιλαμβάνουν τρία ηλεκτρικά στοιχεία, γενικό διακόπτη, κυκλοφορητή, θερμοστάτη ασφαλείας, ηλεκτρονικό έλεγχο, πίνακα λειτουργιών, μανόμετρο, θερμόμετρο και κλειστό δοχείο διαστολής, ενώ ο συντελεστής απόδοσής τους φτάνει το 99%.

Εγκατάσταση και κόστος

Εκ των ων ουκ άνευ για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος για ένα μονοσωλήνιο σύστημα είναι η σύνδεση του λέβητα με τον κεντρικό πίνακα της θέρμανσης της ιδιοκτησίας, ενώ για το δισωλήνιο σύστημα απαιτείται πιο μεγάλη επέμβαση, δηλαδή κοπή από τις στήλες του παλιού δισωλήνιου συστήματος και σχηματισμός οδεύσεων προς ένα κεντρικό σημείο απ’ όλα τα σώματα. Όσον αφορά το κόστος, η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ (στην περίπτωση μονοφασικής συσκευής μικρής ισχύος) και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ (τριφασικός λέβητας μεγάλης ισχύος για κάλυψη μεγαλύτερων κατοικιών). Στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έξοδα για τις παρεμβάσεις που περιγράφηκαν παραπάνω και οι οποίες απατούνται για την εγκατάσταση του λέβητα, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 1.500 ευρώ περίπου. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί επίσης όσον αφορά την εγκατάστασή τους είναι ότι ηλεκτρικοί λέβητες ισχύος έως 10 KW μπορούν να λειτουργήσουν και με μονοφασική και με τριφασική παροχή. Μοντέλα μεγαλύτερης ισχύος, ωστόσο, τα οποία απαιτούνται για μεγάλες ανάγκες θέρμανσης, απαιτούν τριφασική παροχή.

Εν κατακλείδι αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα αγοράς πριν από την απόκτηση ενός λέβητα κρίνεται απαραίτητη, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε εταιρείες που υπόσχονται αποδόσεις πολύ υψηλότερες απ’ αυτές που στην πραγματικότητα μπορούν να «πιάσουν».



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου