Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Που ψηφίζω στις εκλογές της Κυριακής 25-01-2015



Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 θα διεξαχθούν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων 300 μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει...


 στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 19:00 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο Δήμου ή κοινότητας της χώρας (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 31-10-2014) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Σύμφωνα με την εταιρία Singular Logic, στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής θα γίνει η πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών.

Σημειώνουμε ότι  οι γεννηθέντες  το έτος 1997, οι οποίοι και δεν είναι γραµµένοι  στους εκλογικούς καταλόγους των δήµων που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του ότι  η διαδικασία σύνταξης των ονοµαστικών καταστάσεων από τους δηµάρχους θα λάβει χώρα από  την 1η  έως και  τέλος Φεβρουαρίου  του 2015, δεν  θα ψηφίσουν στις βουλευτικές  εκλογές  της 25ης Ιανουαρίου 2015.  

« Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η »

Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, σημειώνεται ότι σύμφωνα µε τα προβλεπόμενα στην εκλογική νομοθεσία (π.δ. 26/2012, αρθ. 96), δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εκλογείς για τους οποίους δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός 40 εκλογέων, στην εκλογική περιφέρεια που ανήκουν. Δηλαδή οι εκλογείς αυτοί, θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής/καταγωγής τους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση στο τέλος του άρθρου οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν εάν θα ψηφίσουν σαν ετεροδημότες.
Tηλεφωνική γραμμή - Που Ψηφίζω
Οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών για το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότητα στο οποίο ψηφίζουν και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2131361500. Η γραμμή  λειτουργεί τις εξής ημέρες και ώρες: Τρίτη - Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. έως  17.00 μ.μ., Σάββατο από 9.00 π.μ. έως 19.00 μ.μ. και Κυριακή από 7.00 π.μ. έως 19.00 μ.μ.

Επίσης, κοινοποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας των δήμων το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών. Μεταξύ αυτών, θα εκδίδονται δελτία ταυτότητας από τα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Οι υπηρεσίες των δήμων θα μείνουν ανοιχτές προκειμένου να εκδίδουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία θα αποστέλλονται με fax στην αρμόδια υπηρεσία. Όπως υπενθυμίζεται, ειδικά τα καταστήματα των ΟΤΑ θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους.

Ποιοι δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν
Στο μεταξύ, εγκύκλιο σχετικά με τους εκλογείς που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ψήφος είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για όσους έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσους έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Επίσης, δικαιολογείται να μην ψηφίσουν υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.ά. λόγω σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Έως τρεις ημέρες με αποδοχές, η εκλογική άδεια
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια με αποδοχές, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η χορηγούμενη άδεια είναι ανάλογη με το καθεστώς εργασίας, ενώ δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.
Πόσους σταυρούς βάζω; 
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 μπορούμε να βάλουμε από 1 έως και 4  σταυρούς προτίμησης. Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν (1)σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.
Σε περίπτωση πάντως που ξεχάσετε πόσους σταυρούς πρέπει να βάλετε, θα υπάρχει πινακίδα σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης.
Που ψηφίζω: Συμπληρώνοντας στη σελίδα από το site του Υπουργείου Εσωτερικών τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)*, ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε, μπορείτε πληροφορηθείτε και να βρείτε στο χάρτη το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε.
(Προσοχή: Στο πεδίο όνομα θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία όπως εμφανίζονται στην αστυνομική σας ταυτότητα, π.χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και όχι ΓΙΩΡΓΟΣ).

Επιλέξτε τη διεύθυνση /Link:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου