Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Online και στα αεροπλάνα






Δορυφορικό Ιντερνετ στους επιβάτες των αεροπλάνων θα διανέμει σε περίπου έναν χρόνο ο πρώην ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 2, τον οποίο εξαγόρασε από τον ΟΤΕ ο...




αραβικός δορυφορικός όμιλος Arabsat.
Η εταιρεία του Hellas Sat έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για κοινή επένδυση με τον βρετανικό δορυφορικό οργανισμό Inmarsat και προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου δορυφόρου με την ονομασία Hellas Sat 3 - IS, που θα εξυπηρετεί τις κινητές επιβατικές δορυφορικές επικοινωνίες της ΕΕ.
Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ ο δορυφόρος κατασκευάζεται από τη γαλλική Thales Alenia Space και προγραμματίζεται να εκτοξευθεί εντός του 2016. Η κατασκευή του ολοκληρώνεται στην Τουλούζη της Γαλλίας και αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 - IS, ο οποίος θα ελέγχεται από ελληνικό έδαφος και από τους μηχανικούς της Hellas Sat, θα εξυπηρετήσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες της εταιρείας, προσφέροντας επιπλέον δορυφορική χωρητικότητα.
Συγκεκριμένα, ο Hellas Sat 3 - IS θα φέρει εξοπλισμό για δύο ξεχωριστές χρήσεις: η πρώτη θα αφορά τις κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επονομασία Europa Sat. Πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες αναπτύσσονται μετά την αδειοδότηση του Inmarsat από την ΕΕ τον Μάιο του 2009, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης των αεροπορικών επιβατών σε πανευρωπαϊκή κάλυψη. Η δεύτερη χρήση θα αφορά την εγκατάσταση 44 αναμεταδοτών με την επονομασία Hellas Sat 3, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου Hellas Sat 2 και την περαιτέρω ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών της Hellas Sat.


Ιπτάμενο WiFi. Στην Ευρώπη, ο βρετανικός όμιλος Inmarsat προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου, υβριδικού δικτύου για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης στα αεροπλάνα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες που μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απολαμβάνουν εν πτήσει υψηλής ποιότητας σύνδεση στο Ιντερνετ μέσω WiFi.
Η λειτουργία του δικτύου θα υποστηρίζεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο έδαφος (θα υποστούν ειδικές τροποποιήσεις ώστε να εκπέμπουν σήμα και προς τον ουρανό), καθώς και από υφιστάμενους και νέους δορυφόρους.
Εκτός των άλλων, μέσω του νέου, υβριδικού δικτύου του Inmarsat, θα παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών συνομιλιών υψηλής αξιοπιστίας από κυβερνητικές υπηρεσίες σε καταστάσεις υψίστης ασφαλείας, έκτακτης ανάγκης ή αντιμετώπισης καταστροφών.
Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την British Airways για την πιλοτική εφαρμογή του όλου εγχειρήματος.
Σημαντικό κομμάτι του νέου δικτύου θα αποτελέσει ο Hellas Sat 3 - IS, ο νέος δορυφόρος στον οποίο θα επενδύσουν από κοινού η βρετανική εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και η Hellas Sat.
Οι επενδύσεις. Το επενδυτικό πλάνο του Arabsat για την Ελλάδα ανέλυσε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αραβικού κολοσσού Khalid Balkheyour. Συγκεκριμένα, ο κ. Balkheyour μίλησε για την αγορά ενός κτιρίου στην Ελλάδα, επένδυση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, καθώς και για την κατασκευή των δύο νέων δορυφόρων, των Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4, συνολικού κόστους 400-500 εκατ. δολαρίων.
Οπως εξήγησε ο CEO του Arabsat, ο χειρισμός των δορυφόρων θα γίνεται αποκλειστικά από έλληνες μηχανικούς που εργάζονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, το control center απαρτίζεται από 17 εργαζομένους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. «Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε σοφά και όχι γρήγορα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Arabsat και πρόσθεσε: «Οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα την επόμενη τριετία θα ανέλθουν σε 7-10 εκατ. δολάρια. Καλούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να δείξουν προτίμηση κι εμπιστοσύνη στους δορυφόρους της Hellas Sat».


Το παράδειγμα
Στη Βόρεια Αμερική παρατηρείται ήδη ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών διασύνδεσης των επιβατών αεροσκαφών. Η επιτυχία του δικτύου αέρος - εδάφους GoGo έχει οδηγήσει την ΑΤ&Τ, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς παγκοσμίως, να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός νέου, ανταγωνιστικού δικτύου κινητών επικοινωνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου