Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Κρύο, καιρός για... ηλεκτρικό ρεύμα



Μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να έχει πέσει, όμως τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΕΦΚ που έστρεψαν...


 μεγάλο μέρος των καταναλωτών μακριά από το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω υψηλού κόστους, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς σε σχέση με τον τρόπο που πλέον θερμαίνεται ο κόσμος. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι το διήμερο του χιονιά στην Αττική αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην κατανάλωση, που οδήγησαν μάλιστα στην ανάγκη να αξιοποιηθεί όλο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιχμή της ζήτησης έφτασε μια ανάσα από τα 9000MW, μια τιμή που θυμίζει καλοκαιρινή αιχμή προ κρίσης. Συγκεκριμένα στις 7 ώρα το απόγευμα χθες, είχαμε την υψηλότερη αιχμή της ζήτησης στα 8955 MW, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε με το πλαφόν της οριακής τιμής δηλαδή τα 150 €/MWh, για μία ώρα, στη χονδρεμπορική αγοράς του ηλεκτρισμού. Πάντως χθες η μέση τιμή της ημέρας ήταν στα 79 ευρώ, ενώ όπως συνέβη και προχθές οι μεγαλύτερες αιχμές παρουσιάστηκαν στις βραδινές ώρες από τις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Αντίστοιχα την Τετάρτη είχαμε την αιχμή του συστήματος στα 8530MW με τη μέση οριακή τιμή του συστήματος να διαμορφώνεται στα 65 €/MWh και τη μεγαλύτερη τιμή να φτάνει έως τα 80,5€/MWh.

Τώρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όταν δηλαδή δεν είχαμε την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, παρατηρείται μια αύξηση κατά 1000 έως 1500MW στην αιχμή της ζήτησης, ενώ η μέση οριακή τιμή του συστήματος ήταν κάτω από τα 60 ευρώ με ανώτατες τιμές κάτω από τα 80 στα 75 με 76 €/MWh.

Σημειώνεται ότι η ευστάθεια του συστήματος και η επάρκεια σε ισχύ και ενέργεια στηρίχθηκε σε όλο το παραγωγικό δυναμικό των μονάδων ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα εκτός από τη λιγνιτική βάση των μονάδων της ΔΕΗ, λειτούργησε σχεδόν το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών (ακόμη και η Κομοτηνή ενώ μόνο χθες δεν μπήκε στο σύστημα η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης της Elpedison). Η παραγωγή των ΑΠΕ ήταν σχετικά περιορισμένη τις ώρες αιχμής (πχ είχαμε προχθές 2299 MW στις δύο το μεσημέρι και 598MW στις 10 το βράδυ).

Επίσης καθοριστική ήταν για την αντιμετώπιση των αιχμών η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, που βοήθησαν ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες του συστήματος.





Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου