Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Πέρυσι δεν είχα καν ρόλο!»



Αν ήμασταν ΝΒΑ, θα είχε κλειδώσει τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν. Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, πάντως, δεν χρειάζεται τίτλους, αλλά...

 εμπιστοσύνη από τον προπονητή του. Το αποδεικνύει στο παρκέ, το λέει και στη συνέντευξή του στο sdna. Στον επαγγελματικό αθλητισμό η κριτική που ασκείται τις περισσότερες φορές στηρίζεται στο προφανές και λειτουργεί με βάση την αρχή της απομόνωσης. Απομονώνεται η εικόνα του αθλητή στο παρκέ ή στο χόρτο, η απόδοσή του κρίνεται με βάση τους αριθμούς της στατιστικής και συχνά δεν συνυπολογίζεται μια βασικότατη παράμετρος, που έχει επηρεάσει ολόκληρες καριέρες: η εμπιστοσύνη εκ μέρους του προπονητή
Η περίπτωση του Βλάντο Γιάνκοβιτς είναι ενδεικτική και η ραγδαία αλλαγή που έχει υποστεί ο ρόλος του, η χρησιμότητα και η απόδοσή του, φαίνεται από τον μέσον όρο συμμετοχής του στην Ευρωλίγκα (που αποτελεί ασφαλές κριτήριο). Από τα… 3,3’ συμμετοχής που είχε πέρυσι, ο χρόνος του έχει εκτοξευθεί στα 24,42’’, έχει απογειώσει φυσιολογικά τους μέσους όρους του (8,3 π., 3,6 ρ., 1,7 ασ.) σε σχέση με τον φτωχό απολογισμό στην παρθενική σεζόν του (μ.ό. 0,6 π., 0,6 ρ., 0,2 ασ.) και το βασικότερο; Προσπαθεί και πρέπει να βελτιώνεται, ούτως ώστε να αποδείξει στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς ότι ορθώς έπραξε και δεν έφερε ξένο παίκτη στη θέση του σμολ φόργουορντ.

Ο Βλάντο, βασικός και στους 13 ευρωπαϊκούς αγώνες του Παναθηναϊκού, μίλησε στο SportsDNA.gr αμέσως μετά τον θρίαμβο επί της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ. Παραδέχεται ότι πέρυσι πέρασε δύσκολες στιγμές, εκφράζει την ικανοποίησή του για τον φετινό ρόλο, που έχει αναλάβει και αποκαλύπτει την εξωαγωνιστική αιτία, που έφερε πιο κοντά από ποτέ τους παίκτες του Τριφυλλιού.

-Η εικόνα σου μιλάει από μόνη της, ωστόσο θα ήθελες να περιγράψεις τις δυσκολίες που αντιμετώπισες πέρυσι και την αλλαγή που βιώνεις τους τελευταίους μήνες;


«Δεν το κρύβω ότι για μένα ήταν δύσκολο όταν δεν έπαιζα, όταν δεν έπαιρνα χρόνο συμμετοχής και δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα μου στους αγώνες. Είμαι χαρακτήρας, που αντλεί μεγάλη δύναμη από την ψυχολογία του και το πόσο καλά πηγαίνει και βελτιώνεται. Φέτος, ο κόουτς με έχει εμπιστευτεί πάρα πολύ και μου το δείχνει από προπόνηση σε προπόνηση και από αγώνα σε αγώνα. Μου δίνει πολλές συμβουλές για το παιχνίδι, για το πώς πρέπει να παίξω, πού πρέπει να βρίσκομαι και τι ακριβώς να κάνω»

-Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση ο κόουτς Ιβάνοβιτς; Τι είναι αυτό που σου υπερτονίζει;

«Μου παρέχει συμβουλές και οδηγίες σχετικά με το πώς να ποστάρω, το να έχω ψυχραιμία στην επίθεση, να μην παίρνω βιαστικές αποφάσεις και γενικώς να μην βιάζομαι στο παιχνίδι μου. Αρκετά πράγματα που έχουν να κάνουν με το επιθετικό, αλλά και με το ατομικό κομμάτι, ώστε να μπορέσω να γίνομαι συνέχεια πιο αποτελεσματικός».

-Θα πρέπει να το έχεις συνειδητοποιήσει έπειτα από κάμποσα χρόνια στον αθλητισμό ότι παίζει τεράστιο ρόλο η εμπιστοσύνη εκ μέρους του προπονητή, ακόμη και σε επίπεδο πρωταθλητισμού, σωστά;


«Η εμπιστοσύνη του προπονητή σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση, γιατί σε αφήνει να βγάλεις το ταλέντο σου και τη δουλειά σου. Σαφώς, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπική δουλειά του κάθε αθλητή, αλλά όπως είπες, η εμπιστοσύνη του κόουτς σου αλλάζει όλη τη διάθεση».

-Ηταν ένα μήνυμα το ότι δεν απέκτησε ο Παναθηναϊκός αμερικανό σμολ φόργουορντ στη θέση σου το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να είσαι βασικός στη θέση σου;

«Σαφέστατα και ήταν ένα μήνυμα. Και ισοδυναμούσε με τη μεγάλη ευκαιρία για μένα. Ο κόουτς απέδειξε ότι με εμπιστεύεται, όπως επίσης η ομάδα και ο πρόεδρος. Με κάνουν να αισθάνομαι πάρα πολύ καλά και αυτό, πιστεύω, φαίνεται και στους αγώνες».

-Ποια ήταν η δυσκολότερη περίοδος που έζησες στον Παναθηναϊκό; Στην αρχή της περυσινής σεζόν ή και αργότερα;


«Η δύσκολη περίοδος ήταν πέρυσι, που δεν ήξερα πού πατούσα και πού βρισκόμουν! Οχι μόνο στην αρχή, αλλά και αργότερα, όταν δεν μπορούσα να βρω ποιος είναι ο ρόλος μου μέσα στο παιχνίδι και τι έπρεπε να κάνω. Εδώ που τα λέμε πέρυσι δεν είχα καν ρόλο! Ηταν μια πολύ δύσκολη περίοδος προσαρμογής, αλλά από όλες τις καταστάσεις μαθαίνεις, γίνεσαι καλύτερος και βγαίνεις πιο δυνατός».

-Ποιοι ήταν εκείνοι που σε στήριξαν, ώστε να μην το βάλεις κάτω, αλλά να παλέψεις για τη θέση σου;

«Οι δικοί μου άνθρωποι με κράτησαν δυνατό και ζεστό. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Αρκετοί από την ομάδα μού έδιναν συμβουλές. Ο Αντώνης, ο Δημήτρης, ο Λουκάς, συζητούσα συνέχεια μαζί τους και με βοήθησαν να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να δουλέψω σε ατομικό επίπεδο, ώστε να βελτιωθώ και όταν ερχόταν η ευκαιρία να μπορούσα να προσφέρω».

-Πώς κρίνεις τη σεζόν του Παναθηναϊκού ειδικά στην Ευρωλίγκα; Δυσκολεύεστε κάπως μακριά από το ΟΑΚΑ…

«Η χρονιά πάει πάρα πολύ καλά. Κερδίζουμε τα εντός έδρας παιχνίδια, που είναι το βασικό μέλημα για μας. Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας όσο πιο απόρθητη γίνεται και ο στόχος μας είναι να μην μπορεί να μας κερδίσει κανένας στο ΟΑΚΑ. Πρέπει να βρούμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας στα εκτός έδρας παιχνίδια, γιατί δεν γίνεται να παίζουμε επί 38’, αλλά επί 40’, ώστε να έχουμε τύχη και να πάρουμε τις νίκες που θέλουμε».

-Είναι αλήθεια ότι σας ενόχλησε η πρόσφατη απόφαση του αθλητικού δικαστή να αλλάξει τον νικητή στο Κύπελλο Ελλάδας και να χάσετε το ματς με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά; Από όσο γνωρίζω ήσασταν στη Βαρκελώνη, όταν το μάθατε…

«Πιστεύω ότι αυτό το θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει. Οντως, το μάθαμε στη Βαρκελώνη, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος, για τον οποίο χάσαμε την περασμένη εβδομάδα. Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Αυτό που λέμε μεταξύ μας είναι ότι πρέπει να κερδίζουμε στο γήπεδο και αυτό θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω. Πεισμώσαμε, δεν το κρύβω, γιατί καταλάβαμε ότι πάνε να μας πάρουν κάτι, που είναι δικό μας, που το έχουμε κατακτήσει δικαιότατα. Μας έφερε όλους πιο κοντά αυτή η ιστορία, η οποία ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος για τον Παναθηναϊκό».
Πηγή:sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου