Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Άμεσα μείωση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ, σε δεύτερη φάση η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ



Τον προγραμματισμό για την υλοποίηση από το Μάρτιο των μειώσεων στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, αλλά και τα εκκρεμή θέματα στον τομέα του αερίου, με πρώτο τις διαπραγαματεύσεις...




με τους Ρώσους για τη ρήτρα take or pay, συζήτησαν κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σπύρο Παλαιογιάννη.
Νωρίτερα το energypress έγραφε σε αναλυτικό του ρεπορτάζ:
Τις προαποφασισμένες  μειωσεις 10% στα τιμολόγια του φυσικού αερίου λόγω της βουτιάς του πετρελαίου, πρόκειται να δουν από τονΜάρτιο στα τιμολόγιά τους οι πελάτες των ΕΠΑ.
Πρόκειται για ένα από θέματα της ατζέντας της συνάντησης, που έχουν σήμερα το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Όσο για τη μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, η ηγεσία του υπουργείου δείχνει θετική διάθεση -άλλωστε όλα τα δεδομένα από την πτώση του πετρελαίου εκεί οδηγούν- υπάρχει ωστόσο και ο πραγματισμός. Άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου, εξηγεί πως το εγχείρημα θα γίνει κατόπιν συγκροτημένου σχεδίου, αφού "πρέπει πρώτα δούμε αν η ΔΕΗ αντέχει το κόστος δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της έχουν εκτιναχτεί στα 1,7 δισ. ευρώ, και αυξάνονται συνεχώς”. Οι όποιες λοιπόν κινήσεις δεν θα γίνουν βιαστικά, αλλά πιθανότατα σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την μείωση των ληξιπροθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές, χωρίς να πληγεί η ρευστότητα της επιχείρησης.
Στη σημερινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ενημερωθεί για μια σειρά από θέματα -από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς μέχρι τις διαπραγματεύσεις με τηGazprom για τη ρήτρα "take or pay" αλλά και την προγραμματισμένη μετακύλιση στις ΕΠΑ χαμηλότερων τιμών- κίνηση η οποία θα προχωρήσει κανονικά αφού είναι προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις 10 Μαρτίου, η ΔΕΠΑ αναμένεται να έχει αποστείλει τα νέα της μειωμένα τιμολόγια στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας, που σημαίνει ότι οι πελάτες τους θα δουν την έκπτωση όταν το Μάρτιο θα παραλάβουν τους νέους χαμηλότερους λογαριασμούς τους. Περαιτέρω μείωση 10% ή και περισσότερο θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια αερίου από το β’ 3μηνο και μετά. Σκεφτείτε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ που το Δεκέμβριο βρισκόταν στα 11 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, θα μειωθεί στο πρώτο τρίμηνο στα 9,5 δολ ανά εκατ/ BTU για να διαμορφωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο στα 8 δολ/ ανά εκατ. BTU. Σωρευτικά η μείωση είναι 27%, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψιν η ισοτιμία ευρω- δολαρίου, που "ροκανίζει" μέρος του οφέλους. Με βάση και αυτήν εκτιμάται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν ως τον Ιούνιο γύρω στο 20%.
Εμπλοκή Ελλάδας στα ρωσικά σχέδια αγωγών
Ενα άλλο θέμα προς συζήτηση αφορά την τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας στα νέα ρωσικά σχέδια αγωγών για τη δημιουργία κόμβου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Το σενάριο που θέλει να εξετάσει η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω του TAP ποσότητες εκτός από αζέρικου, και ρωσικού αερίου.  Κατά πόσο δηλαδή είναι εφικτό, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του αγωγού, να αυξηθούν οι ποσότητες του διερχόμενου αερίου, από τα 10 δισ. κ. μ. στα 20 δισ. κ.μ., με τα μισά απ’ αυτά να προέρχονται από τη Ρωσία. Το ερώτημα είναι τι είδους δεσμεύσεις υπάρχουν απέναντι στην ΕΕ για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η επιλογή του TAP ως “έργου κοινού ενδιαφέροντος” έγινε με γνώμονα ότι θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συμφωνία για τον αγωγό ITGI υπήρχε ρητή δέσμευση που απέκλειε τη διέλευση από αυτόν ρωσικού αερίου.
Τέλος, αναφορικά με τη πορεία των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ- Gazprom στο θέμα της ρήτρας "take or pay", τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση έχει παγώσει. Παρ’ ότι η ρωσική πλευρά είχε δεσμευθεί να απαντήσει στην ελληνική, αυτό δεν συνέβη, προφανώς καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Η εξέλιξη συνδέεται πιθανότατα με την αλλαγή κυβέρνησης και την επαναπροσέγγιση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις που επιχειρεί ο Α. Τσίπρας, χωρίς επομένως να αποκλείεται και το θέμα αυτό να τεθεί σε νέα βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου