Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Τα ταπεινά όσπρια καταξιώνονται...παγκοσμίως!

Τα ταπεινά όσπρια καταξιώνονται...παγκοσμίως!

Τον παλιό καλό καιρό τα όσπρια ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής (φασόλια, κουκιά, φακή, φάβα, ρεβύθια) ιδιαίτερα στη Κρήτη. Οι Μινωίτες κατανάλωναν πολλά όσπρια σε καθημερινή βάση και...




 σπάνια ψάρι κάτι που συχνά ξαφνιάζει μια και η Κρήτη είναι νησί! Αλλά στα όσπρια, τους βολβούς και διάφορα άγρια χόρτα είχαν και έχουν ακόμη ιδιαίτερη αδυναμία.
Τώρα αυτή η σπουδαία και ταπεινή τροφή κατακτά τη θέση που της αξίζει!Η 68η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2016 Διεθνές Έτος Οσπρίων (International Year of Pulses, IYP).

Το IYP 2016 έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή. Το διεθνές έτος θα δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία για να ενθαρρύνει συνδέσεις σε όλη την τροφική αλυσίδα, που θα αξιοποιούν καλύτερα τις πρωτεΐνες των οσπρίων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα του εμπορίου τους.

Τι είναι τα όσπρια και γιατί είναι σημαντικά;

Τα όσπρια είναι ετήσιες καλλιέργειες ψυχανθών που αποδίδουν μεταξύ ένα και 12 σπόρους, ή σπόρους μεταβλητού μεγέθους, σχήματος και χρώματος μέσα σε έναν λοβό, που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Ο όρος «όσπρια» περιορίζεται στις καλλιέργειες που συγκομίζονται μόνο ξηρές για καρπό, αποκλείοντας έτσι καλλιέργειες που συγκομίζονται χλωρές για τροφή και έχουν ταξινομηθεί ως καλλιέργειες λαχανικών, καθώς και εκείνες τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξαγωγή καυσίμων και οσπρίων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με σκοπό τη σπορά.

Καλλιέργειες οσπρίων όπως οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα ρεβίθια είναι ένα κρίσιμο μέρος του γενικού καλαθιού τροφίμων. Τα όσπρια είναι μια ζωτική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων φυτικής προέλευσης για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θα πρέπει να καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και για την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.

Επιπλέον, τα όσπρια είναι ψυχανθή φυτά που έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν το άζωτο και έτσι μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.


Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου