Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Κάμερες στο εσωτερικό 17 συρμών του μετρό

Image result for metro athens

Την άδεια για την εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό 17 συρµών 3ης γενιάς του µετρό της Αθήνας που κινούνται στις γραµµές 2 και 3 για λόγους ασφαλείας έδωσε...



κατά πλειοψηφία 5-3 η Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ. Αριθμόν 104/2015 17-03-2015 απόφασή της.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ερώτηµα της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ που ζητούσαν να επιτραπεί η επέκταση του υπάρχοντος συστήµατος βιντεοεπιτήρησης και εντός των συρµών του Μετρό της Αθήνας. Η Αρχή αν και κατά το παρελθόν (2013) είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλα μέτρα (π.χ προσωπικό ασφαλείας στους συρμούς) αυτή τη φορά έδωσε την άδεια ουσιαστικά για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα επικαλείται έγγραφο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας που αναφέρει:

- η ασφάλεια του συστήµατος µεταφορών πρέπει να έχει δύο κύριους στόχους: την πρόληψη πιθανών ανθρώπινων θυµάτων και τη µείωση των ζηµιών που θα προκληθούν από την βλάβη των εγκαταστάσεων και τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών.

- τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας (προσωπικό και διαδικασίες ασφάλειας) δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου

- τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούν να αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµες πράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου

Κόστος

Αναφορικά με την τοποθέτηση προσωπικού στους συρμούς, το μισθολογικό κόστος αποτελεί προφανώς ανασταλτικό παράγοντα:

-Η ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι η διατήρηση φύλακα ασφαλείας σε κάθε όχηµα των γραµµών 2 και 3 (κάθε συρµός έχει 6 οχήµατα, άρα 6 φύλακες ανά συρµό) θα επέφερε µέσο κόστος περίπου 468.504 Ευρώ το µήνα, δεδοµένου ότι οι θεωρητικές ώρες λειτουργίας (τραινοώρες) είναι 3.615 για µία βδοµάδα, και η κάθε ώρα εργασίας του φύλακα κοστίζει 5,4 ευρώ.

Πλειοψηφία

Λαµβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και όλα τα στοιχεία του φακέλου, η Αρχή κρίνει κατά πλειοψηφία πέντε µελών ότι, παρόλο που ένα σύστηµα βιντεοεπιτήρησης, στο οποίο δεν πραγµατοποιείται συνεχής παρακολούθηση των εικόνων των καµερών σε πραγµατικό χρόνο, δεν είναι πλήρως αποτελεσµατικό στην σε πραγµατικό χρόνο καταστολή και αντιµετώπιση τυχόν περιστατικών ασφαλείας, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος βιντεοεπιτήρησης στο εσωτερικό των συρµών, µε τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που έχει προτείνει η ΣΤΑΣΥ και περιγράφονται ανωτέρω, συνιστά αναλογικό µέτρο για τον επιδιωκόµενο σκοπό επεξεργασίας, ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του µεταφορικού µέσου του µετρό (υπόγειες εγκαταστάσεις, πληθώρα εγκαταστάσεων και αποµακρυσµένων σηµείων, συνωστισµός) και της δυσχέρειας αποτελεσµατικής εφαρµογής άλλων ηπιότερων µέσων.

Μειοψηφία

Κατά τη γνώµη τριών µελών της Αρχής, δεν έχει επαρκώς τεκµηριωθεί ότι το υπό εξέταση σύστηµα θα επιτύχει αποτελεσµατικά τον επιδιωκόµενο σκοπό και µάλιστα αποτελεσµατικότερα από ό,τι θα επιτυγχανόταν µε το ηπιότερο µέσο των υπαλλήλων ασφαλείας µέσα στα βαγόνια, ώστε να δικαιολογείται επαρκώς ο σοβαρός αυτός περιορισµός του ατοµικού δικαιώµατος της προστασίας των δεδοµένων των επιβατών.





Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου