Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Καϊμακόγλου: Η Εθνική μπορεί να πάει στο Ρίο



Έχοντας πατήσει τα 32 του χρόνια, είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σταθερούς παίκτες της Ούνικς Καζάν, που είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Eurocup και απόψε (19.00) στο «Nick Galis Hall», θα αντιμετωπίσει τον Άρη σε ένα…

ματς που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του ομίλου. Ο λόγος για τον Κώστα Καϊμακόγλου, που αισίως βρίσκεται στην 4η χρονιά του στην ομάδα από το μακρινό Ταταρστάν και όσο παράξενο κι αν φαίνεται, πλέον είναι και ο παλιός παίκτης του ρωσικού συλλόγου.
Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του λίγες ώρες πριν «πετάξει» με την αποστολή της Ούνικς για την Θεσσαλονίκη και ο 32χρονος διεθνής πάουερ-φόργουορντ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην περιπέτεια του Ευρωμπάσκετ και τις πιθανότητες της Εθνικής ομάδας να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την μάχη με τον «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ αλλά και στην εικόνα που παρουσιάζουν μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.
Τι γίνεται Κώστα, αρχίσανε τα κρύα στη Ρωσία;
«Πολύ νορμάλ πράγματα ακόμη… Θα έλεγα ότι μ» αυτά που έχω ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, έως τώρα έχουμε καλοκαίρι! Με τη θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς, ούτε μπουφάν δεν έχω βάλει ακόμη…»
Ρωσικά έχεις μάθει;
«Κοίτα, για τα πολύ βασικά πράγματα, μπορώ και συνεννοούμαι! Αλλιώς, εφαρμόζω τη νοηματική και αν δεν βρω άκρη, hello google! Ευτυχώς που υπάρχουν και τα smart phones, γιατί οι Ρώσοι δεν μιλάνε γρι αγγλικά… Μόνο η νέα γενιά έχει αρχίσει και μαθαίνει σιγά-σιγά, αλλά σε σχέση με την δυτική Ευρώπη, είναι πολύ πίσω…»
Πως είναι η πρώτη χρονιά χωρίς άλλον Έλληνα στο Καζάν;
«Έλα ντε… Μέχρι τώρα, ήμουν πολύ τυχερός, θα έλεγα ευλογημένος, που βρισκόμουν σε ένα τόσο μακρινό μέρος, έχοντας όλο και κάποιον συμπατριώτη μου στην ομάδα, αλλά πλέον μπήκα στην 4η χρονιά και είμαι αρκετά “παλιός” για να μην ξέρω τα κατατόπια εδώ… Έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο, την πόλη, ξέρω τι θα αντιμετωπίσω ανά πάσα στιγμή και τι είναι αυτό που θα με δυσκολέψει ή όχι, οπότε είμαι απόλυτα εξοικειωμένος με ό,τι χρειάζεται για να έχω μία ομαλή καθημερινότητα…»
Σου λείπει καθόλου η Ευρωλίγκα ή επειδή, ποιοτικά φέτος, δείχνει ένα επίπεδο πιο κάτω από πέρυσι, όχι και τόσο;
«Εννοείται ότι μου λείπει! Άλλωστε και πέρυσι που επιστρέψαμε με την Ούνικς, δεν καταφέραμε να περάσουμε στο Top-16, οπότε δεν την χόρτασα! Είναι τελείως διαφορετική η προετοιμασία για τους αγώνες στην Ευρωλίγκα, είναι άλλο το κίνητρο, άλλη η εγρήγορση που έχεις, όταν πρόκειται να παίξεις για τους καλύτερους…»
Εντάξει παίζεις όμως και στην VTB-League, που είναι μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου και σε αγωνιστικό επίπεδο, νομίζω ότι βρίσκεται κάπου που ενδιάμεσα, μεταξύ Εurocup και Ευρωλίγκα…
«Αν κοιτάξεις προσεκτικά την κατάταξη της λίγκας, θα διαπιστώσεις ότι από την 1η έως και την 8η θέση, όλες οι ομάδες παίζουν στην Ευρωλίγκα και το Eurocup. Οπότε, πάνω-κάτω, έτσι έχουν τα πράγματα… Από τις υπόλοιπες, οι περισσότερες παίζουν στο EuroChallenge και είναι και άλλες δύο που συμμετέχουν χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις. Γενικά, όμως, είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που σε συνδυασμό με την κούραση από τα πολλά ταξίδια, γίνεται και συναρπαστικό, γιατί κανένα αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο!»
Πόσο μεγάλη ταλαιπωρία συνιστούν τα ταξίδια για τους αγώνες της VTB-League;
«Δεν φαντάζεσαι πόσο επίπονη διαδικασία είναι οι εκτός έδρας αγώνες! Για να πας στις περισσότερες πόλεις, θέλεις τουλάχιστον δύο αεροπλάνα και αν είσαι τυχερός και δεν έχεις και επιπλέον μία ώρα πούλμαν, έχει καλώς! Οπότε καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη επιβάρυνση έχει ο φιλοξενούμενος; Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν 4-5 αθλητικούς Αμερικάνους, αν βρεθούν στην μέρα τους και εσύ δεν παίξεις καλά, τότε οι όποιες ισορροπίες υπάρχουν, πριν από το ματς, πάνε περίπατο!»
Φέτος, ο στόχος για σας είναι τετράδα και στις δύο διοργανώσεις;
«Η ομάδα πάντα ξεκινάει με υψηλούς στόχους, αλλά ειδικότερα φέτος, μ» αυτά που γίνονται με την FIBA και την Ευρωλίγκα, αυτό που δεν ξέρει κανείς είναι τι θα δώσει η 2η και η 3η θέση της VTB-League! Είναι λίγο στενόχωρο για συλλόγους όπως η Ούνικς, να είναι πλέον δύσκολο να επιστρέψουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά δεν έχουμε πλέον άλλο περιθώριο από το να προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στο Eurocup, με απώτερο στόχο τον τίτλο και από «κει και πέρα, να περάσουμε στην τετράδα της VTB-League και γιατί όχι και στον τελικό.»
Από αγωνιστικής πλευράς, σε τι κατάσταση είσαστε;
«Θα έλεγα ότι αργήσαμε να πάρουμε μπρος! Ίσως έχει να κάνει και με τις απουσίες των διεθνών και τις λίγες μέρες που είμαστε όλοι μαζί, πριν αρχίσουν οι αγώνες… Κάναμε κάποιες ήττες που δεν περιμέναμε όπως μέσα στην έδρα μας από τη Μινσκ και τον Άρη και εκτός έδρας, από την Μπούντουτσνοστ για το Eurocup και γενικά μέχρι πριν από 20 μέρες, μπορώ να πω ότι ακόμη ψαχνόμαστε… Το τελευταίο δεκαήμερο, όμως, μπορώ να πω ότι έχουμε βρει καλό ρυθμό και αυτό το λέω, γιατί περάσαμε με άριστα, ένα πολύ απαιτητικό τεστ! Είχαμε να δώσουμε τρία συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια με τη Χίμκι, τη Μπάνβιτ και τη Νίζνι και εκτός από τις τρεις νίκες, αυτό που μας ικανοποίησε περισσότερο είναι ότι η ομάδα είχε σταθερά καλή απόδοση και φάνηκε να βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Οι Ρώσοι που ήρθαν από τον πάγκο, βοήθησαν πολύ και η ομάδα φάνηκε να αφομοιώνει τους ρόλους της και να βγάζει μία υγεία… Μπορεί να μην έχουμε τα ονόματα που είχαμε πέρυσι, αλλά αυτό ίσως να μας βγει σε καλό, γιατί φέτος διαθέτουμε περισσότερους παίκτες-μαχητές που θυσιάζονται για το σύνολο.»
Ο Άρης που παίζετε αύριο (σ.σ.: σήμερα) είναι καλή ομάδα;
«Πάρα πολύ καλή ομάδα! Έχω δει αρκετά παιχνίδια του, τον σέβομαι απεριόριστα και πως θα μπορούσα να μην τους σέβομαι όταν ήρθε και μας κέρδισε μέσα στο Καζάν; Πιστεύω ότι την περίοδο που τον αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά, έπαιζε καταπληκτικό μπάσκετ και είχε κάνει ένα πολύ καλό σερί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι φανερό ότι η επιτυχία του στηρίζεται πάρα πολύ στην επιρροή που έχει στο παιχνίδι του Άρη, ο Δημήτρης Πρίφτης, τον οποίο γνωρίζω από την Εθνική και είναι σπουδαίος coach! Είναι ομάδα που παίζει ακριβώς αυτό που ζητάει ο προπονητής, έχει συγκεκριμένο στόχο τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα και πέρα από τους καλούς Αμερικανούς, έχει έναν κορμό έμπειρων Ελλήνων παικτών που μπορεί να είναι ρολίστες, αλλά έχουν κάνει καλή καριέρα, είναι ώριμοι, έχουν παραστάσεις και μπορούν να ανταποκριθούν στους συγκεκριμένους ρόλους. Θα έχουμε δύσκολο έργο…»
Την εφετινή Ευρωλίγκα πως την κρίνεις; Συμφωνείς με την άποψη ότι το επίπεδο των ομάδων είναι λίγο πιο χαμηλό απ» ότι στα προηγούμενα χρόνια;
«Δεν θα το έθετα έτσι! Ίσως οι περισσότερες μεγάλες ομάδες που έχουν διεθνείς παίκτες, είναι λίγο ντεφορμέ… Ίσως έχουν αντιληφθεί ότι οι χρονιές είναι πλέον τόσο μεγάλες και τόσο κουραστικές, που επιλέγουν να φορμαρίζονται αργότερα, έτσι ώστε να είναι σε καλύτερη κατάσταση στο Top-16. Αυτό, βέβαια σε κάποιες ομάδες έχει στοιχίσει… Δηλαδή βλέπουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, που βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου της και μπορεί να έχει στην έδρα της το Στρασβούργο, αλλά τα άλλα δύο ματς, με την Μπάγερν στο Μόναχο και τη Φενέρμπαχτσέ στη Μαδρίτη, δεν είναι καθόλου εύκολα. Προβλέπω ότι θα ιδρώσει πολύ για να περάσει… Η Μακάμπι έχει σχεδόν αποκλειστεί, ενώ το Μιλάνο έχει κι αυτό πολύ δύσκολο έργο… Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι ότι οι ομάδες – επειδή είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια – προσπαθούν να μειώσουν την επιβάρυνση των παικτών τώρα και να κάνουν rotation, έτσι ώστε να μπορούν να ανεβάσουν ρυθμούς αργότερα, που οι αγώνες είναι πολύ πιο καθοριστικοί.»
Την πρώην ομάδα σου, τον Παναθηναϊκό, πως τον βλέπεις;
«Θεωρώ ότι έκανε κάτι πολύ σωστό! Επέλεξε να φορμαριστεί από πολύ νωρίς για να “χτυπήσει” αυτά τα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχουν. Παρουσιάστηκε σε καλύτερη κατάσταση, πήρε τις δύο νίκες και τώρα πλέον, έχει κάνει μία μικρή κοιλιά. Βέβαια, έκανε μία μεγάλη νίκη επί της Καρσίγιακα και στο κρίσιμο ματς, έδειξε την κλάση του και πλέον η πρόκριση είναι στο χέρι του, αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, το καλεντάρι είναι πολύ φορτωμένο και αυτό έχει επίπτωση στην εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός είναι μία απ» αυτές…»
Ο Ολυμπιακός;
«Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχει ένα σύστημα, μία οργάνωση, που ακολουθεί κατά γράμμα και κάθε χρόνο, την εξελίσσει ακόμη περισσότερο και γι» αυτό το αποτέλεσμα γίνεται όλο και καλύτερο. Επειδή έχω δουλέψει με ανθρώπους που είτε βρίσκονται ακόμη στην ομάδα, είτε έχουν φύγει, γνωρίζω καλά, ότι ρίχνουν μεγάλο βάρος στην λεπτομέρεια, το ψάχνουν πάρα πολύ σε όλους τους τομείς και γι» αυτό και πολλοί είναι οι παίκτες, που θέλουν να γίνουν μέρος αυτού του συστήματος, γιατί βλέπουν ότι μέσα σ» αυτό το σύστημα γίνονται καλύτεροι παίκτες και καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός αυτόν τον καιρό, να παίζει χωρίς την βασική του πεντάδα – λόγω τραυματισμών – και να κερδίζει μέσα-έξω σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα, γιατί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει περισσότερο.»
Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Τι δεν πήγε καλά στο Ευρωμπάσκετ και τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι στο προολυμπιακό;
«Όλοι μας θέλαμε να κάνουμε το ένα βήμα παραπάνω και να μπούμε στην 4άδα της Ευρώπης, γιατί πιστεύω ότι εκεί ανήκουμε βάσει ρόστερ, οπότε ο τρόπος που τελείωσε η όλη πορεία, σίγουρα μας πλήγωσε πολύ. Να πω ότι είμαστε και άτυχοι; Είμαστε, αλλά δεν είναι δικαιολογία… Αλλά όπως και να το κάνουμε και οι δύο ομάδες που μας νίκησαν τα δύο τελευταία χρόνια, η μία (Σερβία) πήρε την 2η θέση στον κόσμο πίσω από τους Αμερικανούς και η άλλη (Ισπανία), πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Θεωρώ ότι είχαμε την ικανότητα, αλλά είμαστε λίγο άτυχοι στο πιο καθοριστικό ματς. Εκτιμώ, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί κάτι καλό, οι νέοι παίκτες που έχουν μπει, είναι πολύ ταλαντούχοι και θα βοηθήσουν πολύ στο μέλλον όταν και θα πάρουν την σκυτάλη και νομίζω ότι το καλοκαίρι η Εθνική θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα παραπάνω για να πετύχει τον στόχο της Ολυμπιάδας. Βέβαια αυτό το προολυμπιακό τουρνουά θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς ομίλους και δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου