Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τροχαία, βλάβες και λίρες είναι τα σενάρια εξαπάτησης ηλικιωμένων

Τροχαία, βλάβες και λίρες είναι τα σενάρια εξαπάτησης ηλικιωμένων

Tροχαία ατυχήματα, βλάβες στην παροχή ρεύματος ή νερού και χρυσές λίρες κυριαρχούν στα δημοφιλέστερα σενάρια, που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να εξαπατήσουν...



 ηλικιωμένους και να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

"Αυτό που έχει παρατηρηθεί από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι παρά το ότι έχουμε αναρτήσει συμβουλές και δελτία τύπου στο διαδίκτυο, μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων δεν έχει ενημερωθεί για τη σχετική δράση επιτήδειων" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχαήλ Μαριόλης, Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας.

Αναφέρει παράλληλα ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων, που παρακολουθούν τις ενημερωτικές συναντήσεις της αστυνομίας, δεν γνωρίζουν πώς γίνονται οι τηλεφωνικές απάτες, παρά μόνο αν έχουν εμπλακεί σε αυτές οι ίδιοι ή γνωστά σε αυτούς πρόσωπα.

"Τραυματιοφορείς" αλλά...


Συχνή είναι και η περίπτωση άγνωστοι να καλούν ηλικιωμένους στο τηλέφωνο και να προσπαθούν να τους πείσουν να τους δώσουν χρήματα, επικαλούμενοι επείγουσα ανάγκη συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου, όπως η νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο. Τα τηλεφωνήματα γίνονται κυρίως το βράδυ ώστε να προκαλούν αιφνιδιασμό στους ηλικιωμένους και οι επιτήδειοι εμφανίζονται ως τραυματιοφορείς που κρατούν το τηλέφωνο του ατόμου που πρόκειται δήθεν να χειρουργηθεί.

Πωλητές χρυσών λιρών


Σε ένα διαφορετικό σενάριο απάτης, ορισμένοι εμφανίζονται ως πωλητές χρυσών λιρών προσβλέποντας στην πεποίθηση πολλών ότι η λίρα και ο χρυσός έχουν σταθερή αξία και είναι μια καλή επένδυση. Έτσι προσφέρουν πουγκιά με λίρες σε δελεαστική τιμή ωστόσο μόνο δύο- τρία νομίσματα που δειγματίζουν είναι πραγματικές λίρες και τα υπόλοιπα είναι είτε πενηντάλεπτα, εικοσάλεπτα του ευρώ ή μικρότερα νομίσματα, είτε κάλπικες λίρες.
Τηλεφώνημα από απόκρυψη ή από γραμμές εξωτερικού

"Σε όσες εγκληματικές οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που τηλεφωνούν, καλούν με απόκρυψη τηλεφωνικού αριθμού ή χρησιμοποιούν τηλεφωνικές γραμμές του εξωτερικού, που σημαίνει ότι έχουν συνεργάτες εκτός Ελλάδος" σημειώνει και διευκρινίζει ότι για την εξάρθρωση των δραστών μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου σε προανακριτικό στάδιο, έρευνα οπτικού υλικού ή υλικού βιντεοσκόπησης και αξιοποίηση περιγραφών των υπόπτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου