Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μέλος του Aqua Public Europea η ΕΥΔΑΠ

Μέλος του Aqua Public Europea η ΕΥΔΑΠ

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημόσιων φορέων διαχείρισης νερού (Aqua Publica Europea-APE) αποτελεί η ΕΥΔΑΠ από τις 20 Ιανουαρίου 2017, με την εισηγμένη εταιρεία...



να βρίσκεται διαρκώς προσηλωμένη στην ενίσχυση των δράσεων με εξωστρεφή χαρακτήρα.

Η "οικογένεια” της Aqua Publica Europea έχει ως μέλη της ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η Eau de Paris, η Vivaqua του Βελγίου αλλά και μεγάλοι γερμανικοί πάροχοι.

Στο επίκεντρο η δημόσια διαχείρισης υδατικών πόρων

Η APE είναι μία διεθνής μη κερδοσκοπική ένωση αποκλειστικά δημοσίων παρόχων με σκοπό την εξέταση ζητημάτων υδατικής διακυβέρνησης και σχετικών ζητημάτων υδατικής πολιτικής από την πλευρά της δημόσιας διαχείρισης.

Ιδρύθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της πρώτης προέδρου της επαναδημοτικοποιημένης Eau de Paris, γνωστής υπερμάχου του δημόσιου χαρακτήρα του νερού Αν Λε Στρατ (Anne Le Strat). Τα μέλη της APE θεωρούν τη δημόσια διαχείριση αποδεδειγμένα ως τη μοναδική προσέγγιση που συμφιλιώνει την επιταγή για καθολική πρόσβαση στο νερό με την ανάπτυξη της κοινωνίας και τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Άλλωστε, το νερό, ως πόρος απαραίτητος για τη ζωή και τη δημόσια υγεία και με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, είναι κοινό αγαθό. Γι' αυτό, τα έσοδα από τις υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να κατανέμονται και να επανεπενδύονται προς όφελος της κοινωνίας. Για την αντιμετώπιση αυτής της θεμελιώδους πρόκλησης όλοι οι δημόσιοι πάροχοι αφοσιώνονται στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης τους και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και αυτή η δέσμευση για αποδοτικότητα και λογοδοσία στηρίζεται σε ένα κοινό όραμα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημόσιων φορέων διαχείρισης νερού είναι μια κομβικής σημασίας πλατφόρμα, για την προάσπιση της δημόσιας διαχείρισης, διευκολύνοντας και ενισχύοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υλοποίηση κοινών έργων μεταξύ των μελών της. Ταυτόχρονα, αποτελεί φόρουμ συνάντησης και συζήτησης για θέματα πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης με στόχο τη συνεισφορά στην ανάπτυξη και χάραξη της διεθνούς πολιτικής σε αυτούς τους τομείς (με παρουσία και παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα). Λειτουργεί και ως καταλύτης, προωθώντας τον διάλογο ανάμεσα στους δημόσιους παρόχους, στον επιχειρηματικό τομέα, τον ακαδημαϊκό κόσμο και στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Τα οφέλη για την ΕΥΔΑΠ

Για την ΕΥΔΑΠ η ένταξη στην APE δημιουργεί ένα πεδίο συνεργασιών και ανταλλαγής γνώσης με τις κορυφαίες δημόσιες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα του νερού.

Αποτελώντας μέλος αυτής της αποκλειστικής κοινότητας, που μοιράζεται κοινές στρατηγικές προσεγγίσεις και αξίες, η ΕΥΔΑΠ έχει την ευκαιρία να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη: από τη συμμετοχή στα ειδικά θεματικά working groups μέχρι και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τεχνικά ζητήματα, διοικητικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση πελατών. Επίσης θα έχει την ευκαιρία από κοινού να συνεργαστεί και να υλοποιήσει έργα. Ταυτόχρονα, όντας μέλος της διεθνούς κοινότητας του νερού, θα μπορεί να συνεισφέρει στον καθορισμό της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία δικτύωσης με άλλους θεσμικούς και ακαδημαϊκούς φορείς μέσω της συμμετοχής σε διεθνή έργα και μελέτες, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.

Αναλυτικά, τα οφέλη για την ΕΥΔΑΠ συνίστανται:


- Στη συνεργασία και υποστήριξη από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δημόσιους παρόχους ύδρευσης και αποχέτευσης σε κοινά έργα και μελέτες πάνω στην ύδρευση και στην αποχέτευση.

- Στην απόκτηση "knowhow” σε εφαρμογές προοδευτικής διαχείρισης για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, διαφάνεια και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ.

- Στη στήριξη και συμμαχία με τους δημόσιους παρόχους σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, αρχικά, η αίτηση της ΕΥΔΑΠ συνάντησε δυσκολίες, καθώς η εταιρεία είναι το μοναδικό μέλος που δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο.

Εν τούτοις, οι ευρωπαϊκοί δημόσιοι πάροχοι παρακολουθούν από κοντά τα ελληνικά θέματα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι εφόσον το μανατζμεντ παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, η ΕΥΔΑΠ παραμένει ουσιαστικά και τυπικά δημόσια.

Έτσι, με την απόφασή τους αυτή στηρίζουν και αγκαλιάζουν την προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να παραμείνει δημόσια αποδοτική εταιρεία στην υπηρεσία της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό, όπως σημειώνουν από την εταιρεία, ότι, έπειτα από επίμονες προσπάθειες, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή συμμαχία με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δημόσιους παρόχους.

Η ΕΥΔΑΠ μοιράζεται τις ίδιες αξίες και σε κοινές δράσεις με την APE επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλύτεροι δημόσιοι ευρωπαϊκοί πάροχοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν την προοδευτική διαχείριση στον τομέα τους επιτυγχάνοντας έτσι συνεχή βελτίωση της απόδοσης τους και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Παράλληλα με το λόγο και την παρουσία τους σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παλεύουν για την προστασία και προάσπιση του νερού ως κοινού αγαθού πέρα από ανταγωνισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα.

Ένα μεγάλο βήμα λοιπόν έγινε τώρα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη Δημόσια ΕΥΔΑΠ μέσω αυτής της συμφωνίας για συνεργασίες χωρίς κόστος με αντίστοιχους δημόσιους παρόχους της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρήσεων, λαών και κοινωνιών που θα επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη τη δημόσια διαχείριση του νερού.

Η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της στην APE χρησιμοποιώντας πρακτικές προοδευτικής διαχείρισης σε όλους τους τομείς εκπληρώνοντας τον σκοπό της να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στην κοινωνία.



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου