Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στον Παναθηναϊκό

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στον Παναθηναϊκό

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι δύο πιο σημαντικοί μήνες για κάθε ομάδα με υψηλές φιλοδοξίες. Οχι μόνο για την τρέχουσα σεζόν, επειδή τον Μάιο υπάρχει το φάιναλ φορ και κρίνεται...



 ο τίτλος της Ευρωλίγκας και τον Ιούνιο αναδεικνύονται οι (εθνικοί) πρωταθλητές. Αλλά και διότι ο σωστός προγραμματισμός ορίζει ότι αυτούς τους μήνες γίνεται ο βασικός σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν.

Στο φινάλε κάθε σεζόν, ύστερα από 8-9 μήνες σκληρής δουλειάς και συνεχούς δοκιμασίας σε μια μεγάλη σειρά αγώνων, οι προπονητές έχουν αξιολογήσει τα ρόστερ τους. Γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα τους. Εχουν ξεκάθαρη εικόνα για κάθε παίκτη τους και μπορούν να εκτιμήσουν τι είναι σε θέση να προσφέρει. Ταυτόχρονα στα ματς που κρίνουν τους τίτλους δοκιμάζουν τις σωματικές και πνευματικές αντοχές τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν αντίστοιχη εικόνα για παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες, είτε σε υψηλό επίπεδο είτε βρίσκονται στον προθάλαμο περιμένοντας την ευκαιρία για το βήμα παραπάνω.

Το δίμηνο που ουσιαστικά ολοκληρώνεται την εβδομάδα που αρχίζει οι προπονητές έχουν κατασταλάξει στις αποφάσεις τους και προχωρούν στις εισηγήσεις τους, έχοντας πάντα κατά νου τα μπάτζετ που η διοίκηση τους προσφέρει να διαχειριστούν και τα δεδομένα της αγοράς.

Στην αρχή αυτού του διμήνου, δηλαδή αμέσως μετά την καθολική επικράτηση της Φενέρμπαχτσε στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας μολονότι ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας και τη «σκούπα» των Τούρκων με 3-0, οι Πράσινοι ήταν ξεκάθαρο πως βρίσκονταν σε πορεία νέας κατεδάφισης και αναδόμησης εκ βάθρων. Η εσωστρέφεια από την πρωτοφανή απόφαση για επιστροφή της αποστολής από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν, η διάσπαση της ομάδας στα δύο (με το ένα τρίτο των παικτών της αποστολής να κάνουν «ανταρσία» και να επιστρέφουν αεροπορικώς) και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κατά των «ανταρτών» συνέτειναν στο συμπέρασμα ότι έρχεται ένα καλοκαίρι με πολλές αλλαγές στο ρόστερ των Πρασίνων.

Το τέλος του διμήνου βρίσκει τον Παναθηναϊκό νταμπλούχο, ύστερα από μια ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος στον τελευταίο τελικό στο ΣΕΦ. Το μισοάδειο, στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ, ΟΑΚΑ κατακλύστηκε για μία ακόμη φιέστα, τα γιαούρτια που κάποιοι φοβόντουσαν ότι μπορεί να έπεφταν έγιναν σαμπάνιες και οι εξοστρακισμοί θα γίνουν ανανεώσεις.

Στόχος τού (εκ του αποτελέσματος και σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό) επιτυχημένου Παναθηναϊκού είναι να διατηρήσει τον ίδιο κορμό, να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο και να βελτιώσει την ισορροπία του με ισοδύναμες γραμμές ψηλών και περιφερειακών. Από τους παίκτες που ολοκλήρωσαν τη σεζόν επιθυμία του Τσάβι Πασκουάλ και της διοίκησης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι να παραμείνουν οι περισσότεροι. Για τον Νικ Καλάθη, ο οποίος αποτελούσε «αγκάθι» για τη νέα χρονιά εξαιτίας της υπεραξίας (2,2 ανά έτος) που πληρώνει ο Παναθηναϊκός, δεν τίθεται κανένα θέμα. Ενδεχομένως οι Πράσινοι, όταν ξεπεράσουν τη δικαιολογημένη ευφορία από τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού και προχωρήσουν το πλάνο για την επόμενη σεζόν, να αναζητήσουν τρόπο αναπροσαρμογής του συμβολαίου του διεθνούς άσου με κάποια επέκταση, όμως το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την παραμονή του.

Το ίδιο ισχύει για τους Νίκο Παππά, Γιάννη Μπουρούση που είναι σημαντικοί κρίκοι στη - μικρή - αλυσίδα Ελλήνων που διαθέτει ο ΠΑΟ, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι πιθανότητες παραμονής του Αντώνη Φώτση. Οι μεγάλες ανατροπές συντελούνται στους ξένους. Μάικ Τζέιμς, Τζέιμς Γκιστ, Κένι Γκέμπριελ που είχαν βρεθεί στην έξοδο ενδέχεται να παραμείνουν. Οι δύο πρώτοι, στους δύο τελευταίους τελικούς, άλλαξαν αγωνιστική εικόνα και αυτό άλλαξε και τις σκέψεις των Πρασίνων. Ωστόσο δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν. Για τη θέση του πρώτου ο ΠΑΟ θα ήθελε κάποιον παίκτη πιο αξιόπιστο και η απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιτυχία στις μεταγραφές που οι Πράσινοι θέλουν να κάνουν, ενώ για τον Γκιστ υπάρχει δελεαστική πρόταση από ομάδα της Κίνας.

Ο Γκέμπριελ μπαίνει σε άλλη κατηγορία παικτών. Σε εκείνη που περιέχει τα ονόματα που μπορούν να επιφέρουν το ποιοτικό upgrade της ομάδας. Ο Αμερικανός που προστέθηκε μεσούσης της περιόδου, ο Ντιμίτρι Νίκολς και ο Τζέιμς Φελντίν παρότι έχει συμβόλαιο είναι τρεις παίκτες που ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει με ποιοτικότερους. Σίγουροι θεωρούνται οι Ρίβερς (έχει συμβόλαιο) και Σίνγκλετον ο οποίος έχει οψιόν για ΝΒΑ αλλά εκτιμάται ότι δεν θα βρει ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μαζί με τους Καλάθη, Μπουρούση, Παππά, Φώτση, Γκιστ και ίσως Τζέιμς απαρτίζουν έναν κορμό οκτώ παικτών!

Ενίσχυση του ελληνικού κορμού

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι μεταγραφές που έχει στοχεύσει ο Παναθηναϊκός. Για παράδειγμα, η περίπτωση του Κώστα Σλούκα, που είναι σε αναμονή της πρότασης από τη Φενέρμπαχτσε, είναι καθοριστική για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τον Τζέιμς ή τον όποιο αντικαταστάτη του. Φερόταν ως φαβορί ο Κιθ Λάνγκφορντ, όμως καθότι δεσμεύεται με συμβόλαιο και ο Μάικ Τζέιμς ανέτρεψε τα δεδομένα, ο άσος της Καζάν μένει πίσω. Επίσης οι Πράσινοι στοχεύουν στην ενίσχυση του ελληνικού κορμού με την προσθήκη του πολύπειρου Στράτου Περπέρογλου, που έμεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα, και του Κωνσταντίνου Μίτογλου, που αγωνίζεται στο NCAA με το Wake Forest.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου